Reklam
Reklam

KEŞAN PEYNİRİ MARKALAŞMA YÖNÜNDE ÖNEMLİ BİR AŞAMA DAHA KAYDETTİ

KEŞAN PEYNİRİ MARKALAŞMA YÖNÜNDE ÖNEMLİ BİR AŞAMA DAHA KAYDETTİ
  • 28.05.2021
Reklam

Keşan’da uzun yıllardır marka olan Orhun Peynircilik, AB projesinde yer aldı.

“Harman-Ulusların Kültür ve Tarih Turistik Durağı” adıyla hazırlanan Keşan-Harmanlı Sınır Bölgesi Ortak El Kitabında da yer alan Orhun Peynircilik’in ürünleri, Keşan’a bağlı Mahmutköy’deki modern mandırada üretiliyor.

Orhun Peynircilik’in AB projesinde yer almasıyla, Keşan peyniri markalaşma yönünde önemli bir aşama daha kaydetti.

EDİRNE/KEŞAN PEYNİRİNİN ÖZELLİĞİ…

Bölgemizde beyaz peynir yapmanın yöntemi, süt ilk önce 70 dereceye kadar kaynatılır. 30 dereceye kadar soğutulur ve mayalanır. Mayalanma sıcaklığı hava koşullarına bağlı olarak değişir. 1,5 saat sonra süzme peynir elde edilir. Preslenir ve süzülmesi için beklenir. Bu işlem yaklaşık 3,5 saat sürer, bundan sonra salamura formlara yerleştirilip özel kalaylı teneke içine yerleştirilir. Soğutulur. 45 günde olgunlaşır ve satışa sunulur.

En yüksek kalitede beyaz peynirden 18 kg’lık bir teneke peynir ürerimi için 145 kg süt gerekli olduğu belirtilmektedir. Bölgemizdeki beyaz peynir, kayıtlı bir coğrafi işarete sahiptir. Bölgede sektör tarafından üretilen bir ürünün tescilli bir coğrafi işaretinin olması gerçeği, ürünlerinin kalitesini ve standardını göstermektedir.

Keşan peyniri, bölgedeki sütün bol ve yüksek kaliteli olduğu ve işlenmiş bu sütün, uzun bir raf ömrüne sahip olması sebebi ile bu sektörde itibarını tam yağlı ve lezzetli olarak kabul ettirmiş bulunmaktadır.

ORHUN PEYNİRCİLİK TARİHÇESİ…

Bulgaristan’dan koyun sürüleriyle göç eden Raşid Kahya, ilk peynirini yerleştiği Mahmutköy’de yapmaya başladı. Üç kuşaktır geleneksel olarak üretilen Orhun peyniri, teknolojiyi ve doğallığı birleştirmek suretiyle mandırada yapılmaktadır. Mahmutköy ve yakın köylerinden toplanan 20 ton süt işleme kapasitesiyle çalışan mandıra, doğanın kalbinde, kendi aroması ve süt özellikleri ile geleneksel Edirne peyniri üretmektedir. Ayrıca mandırada, tereyağı, süzme peynir, krema peyniri de üretilmektedir. Ürünler, Türk Gıda Kanununa uygundur. Köyün girişinde bulunan mandıra, kapılarını gelen konuklara açarak çeşitli deneyimler sunmaktadır. Mandıranın ürünleri, Edirne ve başta İstanbul olmak üzere internet üzerinden de satılmaktadır.

Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ