BU SEZON 250 TON REKOLTE HEDEFLENİYOR


Enez’e bağlı Çeribaşı köyünde, Coğrafi İşaretli Çeribaşı kirazı hasat etkinliği bugün gerçekleştirildi.
Etkinliğe; Edirne Valisi Yunus Sezer ve eşi Canan Sezer, AK Parti Edirne Milletvekili Dr. Fatma Aksal, Keşan Kaymakamı Aziz Mercan, Enez Kaymakamı Merve Ayık, Edirne Emniyet Müdürü Muhittin Ayhan, Keşan Belediye Başkanı Op. Dr. Mehmet Özcan, Enez Belediye Başkanı Özkan Günenç, İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Muhammet Esat Nuhoğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ayşe Sarı, kurum yetkilileri, üreticiler, köy sakinleri ve vatandaşlar katıldı.

Edirne’nin 15. coğrafi işaretli ürünü olan Çeribaşı kirazının, yaklaşık 300 dekarlık alanda üretimi yapılırken, bu sezon 250 ton rekolte hedefleniyor.
Etkinlikte konuşan Vali Sezer, Edirne’nin tanıtılmayı bekleyen önemli değerlerinden birinin de Çeribaşı kirazı olduğuna dikkat çekti.

Çeribaşı kirazının kendine özgü lezzeti ve yetiştiği bölgenin mikroklima özellikleriyle öne çıktığını vurgulayan ve ürünün tanıtımının artırılmasıyla üretim alanlarının da genişleyeceğine inandığını ifade eden Vali Sezer, şunları söyledi: “Edirne genelinde yıllık yaklaşık 900 ton kiraz üretimi gerçekleştiriliyor. Üretimin artırılmasına yönelik çalışmalarımız sürüyor. Bölgeye kazandırılması planlanan soğuk hava deposu için de gerekli desteği vereceğiz.”
Konuşmaların ardından üreticilerle de bir araya gelen Vali Sezer, bereketli ve bol kazançlı bir sezon temennisinde bulundu.
Edirne Valisi Yunus Sezer ve beraberindekiler üretim alanında işçilerle birlikte kiraz topladı.
VALİ SEZER, SULTANİÇE KÖYÜNDE DE İNCELEMEDE BULUNDU
Çeribaşı köyündeki programın ardından, Edirne Valisi Yunus Sezer ve eşi Canan Sezer, Edirne Milletvekili Fatma Aksal ile birlikte, “Çiçek Gibi Bir Enez Projesi” kapsamında ilk uygulamanın gerçekleştirildiği Sultaniçe köyünde incelemede bulundu.

Proje kapsamında köydeki 42 bina turkuaz renklere boyanırken, bahçe duvarları sanatla buluştu, köprüler ve ortak kullanım alanları yenilendi.
Çiçeklendirme ve peyzaj çalışmalarıyla sokaklar rengârenk bir görünüme kavuşurken, Sultaniçe adeta açık hava fotoğraf platosuna dönüştü.
Vali Yunus Sezer, “Çiçek Gibi Enez Projesi”nin diğer köylerde de uygulanması için çalışmaların sürdüğünü belirterek, Enez’in doğal ve kültürel güzelliklerini ön plana çıkaran projelerin artarak devam edeceğini ifade etti.
Proje kapsamında, başrollerini Hülya Koçyiğit ve Talat Bulut’un paylaştığı, yabancı televizyon kuruluşlarına satılan ilk Türk filmi olan 1985 yapımı “Kurbağalar” filminin çekildiği evin önünde oluşturulan fotoğraf çekim noktasını ziyaret eden Vali Yunus Sezer ve eşi Canan Sezer, hatıra fotoğrafı çektirdi.
















































