Reklam
Reklam

DAVACILARIN ŞİKAYETLERİ, DAVALILARIN SAVUNMALARI DİNLENDİ

DAVACILARIN ŞİKAYETLERİ, DAVALILARIN SAVUNMALARI DİNLENDİ
  • 20.09.2022
Reklam

FSRU Limanı inşaatının yapımında kullanılmak üzere, Belkoop karşısındaki eski taş ocağının yeniden faaliyete geçirilmesiyle ilgili açılan davanın bilirkişi heyeti bölgede keşif yaptı.

Bugün taş ocağına gelerek incelemede bulunan bilirkişi heyeti, önce burada davalıları ve davalıların avukatı Bülent Kaçar’ı dinledi.

Keşan Kent Konseyi ile Keşan Kent, Çevre Ekoloji Platformu’nun çağrısı üzerine eski taş ocağı alanında buluşan mahalle sakinlerine, CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, çevre dernekleri ve bazı siyasi partilerin temsilcileri de katılarak destek verdi.

Keşif sırasında ilk olarak Yukarı Zaferiye Mahallesi Muhtarı Nedim İşlek dinlendi. Bölgenin, Keşan’ın bir değeri olduğunu ve Sarıkız’ın bölge halkı için anlam ifade ettiğini belirten Muhtar İşlek, “Taş ocakları gelmeden önce, burası mesire alanıydı. Buradaki derelerde yüzdük, su içtik; ancak sonrasında sularımız kayboldu. Şimdi burada molozların üzerinde duruyoruz. Burada tarım alanlarımız var, ormanlarımız var. Taş ocaklarından sonra hepsi köreldi. Bölgede patlatmalar yapılıyordu, mahalleli o zamanlar çok büyük endişe etti ve taş ocaklarına yürüdü.

Sonrasında da taş ocakları kapandı. Sonra da moloz dökme alanı yapıldı.” dedi.

Davacı mahalle sakinlerinin şikayetlerini dinleyen heyet daha sonra tarafların avukatlarına söz verdi.

Saros Dayanışma Gönülleri Komisyonu ve Trakya Platformu Sözcüsü Avukat Bülent Kaçar, projenin hukuksuz ve bilime aykırı olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Buraya ÇED başvurusu yapılmadan alelacele BOTAŞ FRSU Limanı’na taş taşıyabilmek için buradan taş alındı. Ayrıca liman inşaatı için nihai ÇED raporunda bahse konu taşların İbrice Limanı’ndan alınacağı yazılıyordu, sonra buradan gelip izinsiz bir şekilde taş almaya başladı. Bu da başka bir hukuksuzluktur. Daha sonra Keşan kamuoyu başvuru yaptılar, 2 defa para cezası kesildi. En büyük hukuksuzluk ise buradaki ÇED başvurusunda patlatma yok; ama defalarca burada dinamit patlattılar. Burası kentsel bir yerleşim alanı. Bir idare bir önceki gün ÇED süreci başlatıp, ertesi sabah ÇED gerekli değildir kararı verebilir mi? 24 saat bile süremeyen ÇED süreci sonunda gerekli değildir kararı verildi. Bu kadar mağduriyet yaratan bir proje ÇED’e tabi tutulmayacak mı?”

Daha sonra sözü davalı taraf aldı. BOTAŞ avukatı, öncelikle FSRU limanına buradaki taşların neden götürüldüğü hakkında açıklama yaptı. Liman inşaatının bittiğini ve geçici kabulünün bugün yapılacağını ve römorkör bağlanmak için kurulan limanda 75 bin tonluk taş kullanıldığını; 14 bin ton taşın ise Yeni Mahalle’den geldiğini söyleyen BOTAŞ avukatı, “Bülent Bey burası kentsel alan diyor; ama kendisi de ifade etti, burası bir hafriyat atık alanı. Bunları buraya biz getirmedik. Ana projede açılan tüm davalar yapılan keşifler ile detaylı olarak değerlendirildi ve ÇED olumlu belgeleri uygundur. Buradaki taşların seçilme sebebi buradaki ÇED olumlu kararında da belirtildi.” diyerek “Alacağımız taşı aldık, Mayıs’ta bu ocağın ruhsatı iptal edildi. ” şeklinde konuştu. Avukat, daha sonra faaliyetlerle ilgili teknik bilgiler verdi.

BOTAŞ Yapı Denetim Komisyonu Başkanı Ersin Yılmaz ise bölgede kesinlikle patlatma yapılmadığını ileri sürerek, patlatma için ayrı prosedür olduğunu kaydetti.

Bilirkişi heyeti daha sonra taşların alındığı bölgede incelemeler yaptı.

Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ