Reklam
Reklam

DÜNYANIN EN BÜYÜK UÇAK BATIĞI SAROS KÖRFEZİ’NE BATIRILDI

DÜNYANIN EN BÜYÜK UÇAK BATIĞI SAROS KÖRFEZİ’NE BATIRILDI
  • 15.06.2019
Reklam

Keşan Belediyesinin öncülüğünde kurulan ESTAB (Edirne Saros Turizm Merkezi Turizm Altyapı Hizmet Birliği)’ın “Hayal Ettik Gerçek Oldu Deniz Kızı Saros Körfezi’ne Kondu” isimli projesi kapsamında, dalış turizmine katkı sağlaması amacıyla, TANAP desteğiyle İbrice Limanı’na getirilerek montajı yapılan, lastik botlar üzerinde denize indirilen ve dünyanın en büyük uçak batığı olan Airbus A330 tipi yolcu uçağı, dün (14 Haziran 2019 Cuma) düzenlenen törenle batırıldı.

İbrice Limanı’nda gerçekleştirilen törene; Edirne Vali Yardımcısı Ali Uysal, Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Yakup Balcı, Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş, Keşan İlçe Jandarma Komutanı Ahmet Barış Ulucanlı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, ESTAB Başkanı Süleyman Gürsel Paçaman, ESTAB ve Keşan Belediyesi eski başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan, Keşan TSO Başkanı İsmail Şapçı, Keşan Ticaret Borsası Başkanı Necmi Kaymaz, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, belediye ve il genel meclisi üyeleri, esnaf odaları başkanları ve vatandaşlar katıldı.

PAÇAMAN: “Projemiz dünyanın en büyük uçak batığı olma özelliğine sahiptir”

Keşan Belediye Bandosu eşliğinde saygı duruşunda bulunulması ve istiklal Marşı’nın söylenmesiyle başlayan törende il olarak ESTAB Başkanı Paçaman mikrofona geldi.

Paçaman, şunları söyledi: “Saros Yapay Resif Projesi’nin son etabı olan uçak batığı bölümüne hepiniz hoşgeldiniz.  ESTAB olarak amacımız turizmi geliştirmek. 2009 yılında başlattığımız projemiz, alanında en kapsamlı projedir. Ülkemiz değerleri bakımından oldukça zengindir. Özellikle doğal güzellikleri ve alternatif turizme değer katacak kaynakları çok zengindir. Saros Körfezi kendi kendini temizleyen dünyadaki ender körfezlerden biridir. Yüksek oksijen içeriği tür bakımından da çok zengindir. Yapay resifler küçük ölçekli ticari balıkçılığı desteklemek, sportif avcılık için yeni alanlar geliştirmek, sportif dalıcılar için farklı cazip alanlar oluşturmak amacıyla kullanılmaktadır. Projemiz kapsamında suya 1600 adet boş kübik bloklar indirilerek yapay resifler oluşturulmuştur. Ayrıca Çanakkale Savaşları temsil eden heykeller ve toplar da su altına bırakılmıştır. TANAP, birliğimizin çalışmalarını destekler şekilde projemize destek vermiştir.  Projemiz dünyanın en büyük uçak batığı olma özelliğine sahiptir. Bu projenin bölgedeki su altı dalış turizmine katkı sağlayacağını düşünüyoruz. En az %50’lik bir artış planlıyoruz. Bölgedeki turizm faaliyetlerinin de artacağını öngörüyoruz. Yeni resiflerin oluşmasıyla denizel biyolojik çeşitliliğin de artacağını planlıyoruz. Projede emeği geçen herkese teşekkür, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını ediyoruz.”

ÖZCAN: “Projede emeği geçen herkese teşekkürler”

Paçaman’ın ardından ESTAB ve Keşan Belediyesi eski başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan mikrofona gelerek, projenin şimdiye kadarki evrelerini detaylarıyla paylaştı.

Özcan“Trolle balık avcılığının önüne geçme fikriyle projemizin temelleri oluşmuştu. Daha sonra beton bloklar ve Çanakkale Savaşları temalı heykelleri suya batırdık. Sonra da Nusrat Mayın Gemisi’ne benzettiğimiz bir gemiyi daha önce buraya batırdık. TANAP desteğiyle şimdi de bölgeye uçak batığı projemizi gerçekleştiriyoruz. Projede emeği geçen herkese teşekkürler, proje bölgemize hayırlı olsun.” dedi.

ERDEM: “PROJENİN hem turizme hem de balık popülasyonuna katkıda bulunacağını düşünüyoruz”

TANAP Direktörü Fatih Erdem ise projeyle ilgili şunları dile getirdi: “Projeye başından bu yana destek veriyoruz. Uçak batığının hem turizme hem de balık popülasyonuna katkıda bulunacağını düşünüyoruz. Biz sadece işini çok iyi yapan bir boru hattı şirketi değiliz. Bununla beraber insana ve çevreye, kültürel değerlere, beklentilere değer veren bir şirketiz. Bu kapsamda 1000 farklı proje yürütüyoruz. Yasak balık avcılığının önüne geçmede projemizin önemli olduğunu düşünüyoruz. Turizme büyük katkı sağlayacak projemizin ülkemize hayırlı olmasını diliyor ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

HELVACIOĞLU: “Bu proje bölge turizmine büyük katkı sağlayacak ve yeni bir soluk getirecek”

Törende daha sonra mikrofona Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu geldi.

Jandarma Teşkilatı’nın kuruluşunu tebrik ederek konuşmasına başlayan Başkan Helvacıoğlu, “Projede büyük emeği olan geçmiş dönem ESTAB ve Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan’a saygı ve sevgilerimi sunuyorum. Bölgemizde tarımdan sonra en önemli kaynak turizm. Turizmde profesyonelleşmenin zamanı geldi. Saros Körfezi’nin turizme, istihdama, ekonomiye daha fazla katkı vermesi ortak amacımız olmalı. Bölge turizmini sadece deniz ve kum anlayışından çıkarmalı aynı bu projede olduğu gibi alternatif turizme daha fazla yönelmeliyiz. Saros, Edirne için müthiş bir katkı sunacak yapıya sahip. Çıtayı daha da yukarı çıkarmak için hep birlikte daha çok çalışmalıyız. ESTAB’ın hazırladığı Yapay Resif ve Çanakkale Savaşları Temalı Dünyanın İlk Su Altı Tarih Müzesi ile tarihi olayları örnek bir projeyle yad etmiş oluyoruz. Projemizi neticelendirmenin gururunu yaşıyoruz. Tarihimizin gelecek nesillere kültürel miras olarak aktarılmasına katkı sağlayan bir projeye şahit oluyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyor ve şükranlarımı sunuyorum. Bu proje bölge turizmine büyük katkı sağlayacak ve yeni bir soluk getirecek bir proje.  Keşan Belediyesi olarak ESTAB’ın projesini destekliyor ve tanıtımına katkı sağlamak için her türlü desteği vereceğimize söz veriyoruz. Bölgede yetki karmaşası var. Bu bölgenin mücavir alanımıza girmesi için çabalarımız var. Bu bölgenin mücavir alanımıza girmesi demek bölgedeki sorunların çözümü için kolay adımlar atmamız demek. Mecidiye bölgesini daha ileriye taşıyacak adımlar atmamız gerekli. Projede emeği geçen TANAP, ESTAB ailesine teşekkür ediyorum. Projenin bölgemiz turizmi adına hayırlı olmasını temenni ediyorum.” dedi.

UYSAL: “Saros Körfezi turizm anlamında uyuyan bir dev”

Törende son olarak Edirne Vali Yardımcısı Ali Uysal söz aldı.

Bölge turizmi adına önemli bir ana tanıklık edildiğine işaret eden Uysal, “Çok önemli bir ana şahitlik ediyoruz. Ülkenin güney bölgeleri çok sıcak ve nemli. Fakat Saros Körfezi turizm anlamında uyuyan bir dev. Projenin alternatif bir turizm kaynağı oluşturduğunu düşünüyorum. Kişi başına turistin getirdiği gelir ortalama 500-600 dolar gibi çok düşük. Fakat burada dalış turizmiyle 2-3 bin dolarlardan bahsetmek hayal değil. Onun için uçak batığı ve yapay resif projesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Hayırlı uğurlu olsun.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından projede emeği geçenlere plaket verildi. Daha sonra teknelerle uçağın batırılacağı alana gidildi. Hava yastıkları kontrollü olarak dalgıçlarla kesilerek uçak batırılmaya başlandı. Uçak yavaş yavaş suya gömüldü.

30 metre derindeki zemine oturacak yolcu uçağının bölgedeki dalış turizminin en ilgi çekici bölgesi olması bekleniyor.

Çok sayıda kişi batırılma anını denizden ve karadan izledi. 1995 yılında ilk seferini yapan, geçen yıl da emekliye ayrılan Airbus A330 tipi yolcu uçağı Mart ayında 6 TIR’la parçalar halinde Antalya’dan Keşan’a getirilmişti.

Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ