Reklam
Reklam

DR. SADIK AHMET’İN İSMİ KEŞAN DÖRTYOL KAVŞAĞI’NDA YAŞATILACAK

DR. SADIK AHMET’İN İSMİ KEŞAN DÖRTYOL KAVŞAĞI’NDA YAŞATILACAK
  • 07.01.2023
Reklam

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Batı Trakya Türklerin liderlerinden Dr. Sadık Ahmet’in adının Keşan’da Dörtyol Kavşağı’na verilmesiyle ilgili düzenlenen törene katıldı.

Tören öncesinde Şapçı Ağadayı Dinlenme Tesisleri’nde Dr. Sadık Ahmet Paneli gerçekleştirildi.

Dr. Sadık Ahmet ailesinin hazır bulunduğu panele; KEFEK Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Edirne Valisi Kürşat Kırbıyık, Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, BBP Başkanı Mustafa Destici, bölgedeki üniversite rektörleri, belediye başkanları ve kaymakamlar ile çok sayıda Batı Trakyalı da yer aldı.

Moderatörlüğünü Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun yaptığı panele; Batı Trakya Türkleri Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Ali Hüseyinoğlu, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih – Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Saadettin Yağmur Gömeç konuşmacı olarak katıldı.
Panele, Batı Trakya’dan İskeçe Müftüsü Mustafa Trampa, DEB Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu ve parti yöneticileri, azınlık kurum ve kuruluş temsilcilerinin yanı sıra Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Aykut Ünal da yer aldı.

ŞENTOP: “BATI TRAKYA’DA YAŞAYAN KARDEŞLERİMİZİN YANINDAYIZ”

Panelde konuşan Mustafa Şentop, Dr. Sadık Ahmet’in Batı Trakya’daki mücadelesiyle sembol bir isim olduğunu ifade ederek, “Doktor Sadık Ahmet‘e onun şahsındaki Türk mücadelesine biz sadece bir siyasi parti olarak veya bir siyasi partinin temsilcisi, milletvekilleri olarak veya bürokrat arkadaşlarımız olarak sahip çıkıyor değiliz. Biz bütün bir Türkiye olarak, Türkiye’de yaşayan 85 milyon insan olarak Batı Trakya’da yaşayan kardeşlerimizin yanındayız. Onların davasının arkasındayız. Türkiye’de hükümetlerle veya dönemsel olarak bir sahip çıkma meselesi değildir. Türkiye var olduğu müddetçe, 85 milyon insanımız var olduğu müddetçe Batı Trakya Türklerinin yanındayız. Bu davanın yanındayız. Bunu gösteren sembolik bir toplantı ve buraya katılan arkadaşlarımızın varlığı bunu ifade eden bir mana taşıyor.” dedi.

“HERKES GÖRSÜN, HATIRLASIN VE BU DAVANIN SEMBOL İSMİ UNUTULMASIN”

Dr. Sadık Ahmet gibi sembol isimlerin unutulmaması için gayret gösterildiğini vurgulayan Şentop, “Doktor Sadık Ahmet burada bir hukuk mücadelesi yürüttü ve bu mücadeleyi de dediğim gibi sadece Yunanistan sınırları içinde değil, Türkiye’ye, Türk dünyasına ve bilhassa uluslararası Avrupa platformlarına da taşıyan sembol bir isimdi. Bu mücadeleyi önce fert olarak, daha sonra sivil toplum kuruluşlarıyla bir toplu kolektif bir mücadele olarak ve daha sonra da bir siyasi mücadele olarak, siyasi parti olarak yürütmüş oldu. Allah rahmet eylesin. Bu tür sembol isimleri biz unutmadığımız gibi unutulmaması için de gayret gösteriyoruz. Birçok arkadaşımız bahsettiler. İşte onların son adımı olarak da bugün Türkiye’den Yunanistan’a çıkıştaki son köprülü kavşak olan yere Doktor Sadık Ahmet ismi de verilmiş olacak. Herkes görsün, hatırlasın ve bu davanın sembol ismini unutulmasın diye.” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’NİN DÜŞMANLIĞI DA ÇOK TEHLİKELİDİR”

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, son dönemde Yunanistan’da Türkiye karşı tutumun ve düşmanlığın pik yaptığının görüldüğüne dikkat çekerek sözlerine şöyle devam etti: “Çok yakın bir yerde, son zamanlarda bilhassa Yunanistan’da Türkiye karşıtı bir tutumun sesini yükselttiğini, belki de biraz seçimlerle alakalı olarak bunun gündeme taşındığını, Türkiye düşmanlığının pik yaptığını, yükseldiğini görüyoruz. Öncelikle şunu ifade edeyim; değerli arkadaşlar, bir toplum, bir halk, bir millet varlığını kendi tarihine, kendi kültürüne, kendi değerleri üzerine oturtarak ortaya koyabilir, açıklayabilir, izah edebilir. Bir başka ülkeye olan düşmanlık üzerine, kendi milli varlığını izah etmeye çalışan bir ülkenin bu milli varlığını koruyabilmesi, sürdürebilmesi mümkün değildir. Yunanistan’ın yapmış olduğu budur. Yunanistan kendi tarihi değerleri, kültürü üzerine değil, Türkiye düşmanlığı üzerine bir millet olma esası getirmeye çalışıyor. Bu sürdürülebilir, korunabilir, savunulabilir bir şey değildir. Bir başka husus şudur; bir ülke, bir devlet komşularına karşı zaman zaman uluslararası alanda bazı ülkelere dayanarak o ülkelerin kucağına oturarak efelenmeye kalkarsa bunun başarılı olmadığını, tarihin her döneminde gördük. En son yüzyıl önce bunu gördük. O zamanki İngiltere’nin birtakım stratejik hesapları üzerine Türkiye’ye Anadolu’nun batı kısmına asker çıkartan Yunanistan’ın nasıl perişan olduğunu onlarca yıl altından kalkamayacağı zorluklar içerisine girdiğini gördük. Benzer bir şey şimdi Amerika Birleşik Devletleri’nin belki 51’inci eyaleti olmayı da göze alacak şekilde, ekonomik ve askeri bakımdan kendi bağımsızlığını risk ve tehdit altına sokacak şekilde gözü kara bir Türkiye düşmanlığıyla sürdürmeye çalışıyorlar. Bunun öncelikle Yunanistan’a faydası yok. Yunanistan’da yaşayan insanlara kendi halkına faydası yok. Ama Türkiye’nin de böyle bir devleti ciddiye alması, böyle bir ligde yarışan, devam eden, sürdüren, varlığını sürdüren bir devleti ciddiye alması mümkün değil. Bu açıdan söylüyoruz ki; Türkiye’nin dostluğu çok kıymetlidir. Ama Türkiye’nin düşmanlığı da çok tehlikelidir. Dolayısıyla Türkiye’ye karşı herkesin harekete geçerken, konuşurken, hesap yaparken çok dikkatli olması lazım.”

IŞIK SADIK AHMET: “BU KÖPRÜ, GÖNÜL KÖPRÜSÜDÜR”

Dr Sadık Ahmet’in eşi DEB Partisi Onursal Başkanı Işık Sadık Ahmet de şunları ifade etti: “Kazanımları ve yaptıkları saymakla bitmez. Kısacası 100 yılda yapılacakları 10 yılda gerçekleştirebilendir. Doktor olarak girmediği ev yoktu. Her soydaşın sağlığıyla ilgilenirdi. Siyasetçi olarak da ezilen halkın her daim yanındaydı. Tabii her başarılı erkeğin yanında bir de kadın vardır, ben de eşime her zaman destek oldum. Sendelediğinde ona omuz verdim, hayat arkadaşlığı yanında yol arkadaşlığı da yaptım. O da ömrünü toplumuna adadı. Lozan’ın 72’nci yıl dönümü olan 24 Temmuz 1995 tarihinde, içinde tüm ailemizin bulunduğu şüpheli bir kazada, onu bizden ve toplumdan kopardılar. Dr. Sadık Ahmet, bıraktığı eserleriyle, fikirleriyle yaşamaya devam ediyor. Toplum onu hiçbir zaman unutmadı, kalplerinde yaşatıyorlar. Bugün burada da ismi bir kez daha ölümsüzleşecektir. Bu köprü, gönül köprüsüdür. Keşan’ı Batı Trakya’ya, Balkanlar’a, gönül coğrafyamıza bağlayacak olan köprüdür. Öte yandan her yıl İpsala Gümrük Kapısı’ndan Türkiye ve Yunanistan’a giriş-çıkış yapan yüz binlerce insanın altından geçtiği köprüdür. Bu köprülü kavşak, Doktor Sadık Ahmet’in isminin ve onun mücadelesinin bilinmesi için farkındalık oluşturacaktır.”

DESTİCİ: “BATI TRAKYA TÜRKİYE’NİN AYRILMAZ BİR PARÇASIDIR”

Törende konuşma yapan Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici ise Balkanlar’ın Türkleşmesi ve Müslümanlaşmasında çok ağır bedeller ödendiğini dile getirdi.

Destici, şunları söyledi: “Yüz binlercesi sırf Türk ve Müslüman oldukları için katledilmişler, şehit edilmişler. Ama ona rağmen; ‘Biz buradayız Türk’üz ve Müslümanız ve buradan da bir yere gitmeyeceğiz. Bizim vatanımızdır burası’ demişler. Onun için de biz Türk milleti adına da onlara şükranlarımızı sunuyoruz. Ama bilinmelidir ki tıpkı Türkmeneli bölgesi gibi Batı Trakya da Türkiye Cumhuriyeti devletinin ve büyük Türk milletinin ayrılmaz bir parçasıdır. Bugün Türkiye Cumhuriyeti daha güçlüdür. Çok güçlüdür ve bundan sonra geçmişte yaşanan zulümleri ya da katliamları bir kere daha yaşanmasına, yaşatılmasına Türkiye Cumhuriyeti Devleti müsaade etmez ve etmeyecektir. Bunu da herkesin bilmesi gerekir.”

Mustafa Destici ve törene katılanlar daha sonra Dr Sadık Ahmet’in isminin verildiği kavşağa giderek, hatıra fotoğrafı çektirdi.

Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ