Reklam
Reklam

7 BİN SOKAK HAYVANININ AMELİYATI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

7 BİN SOKAK HAYVANININ AMELİYATI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
  • 26.11.2019
Reklam

Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Keşan Belediyesi Mezbahası’nın arkasında bulunan Sahipsiz Sokak Hayvanları Geçici Bakımevinde yürütülen çalışmalarla ilgili yerinde bilgi aldı.

Veteriner İşleri Müdürü Mahmut Yıldırır, Veteriner Hekimi Hasan Nural ve Veteriner Teknikeri Figen Koz’un yer aldığı ekiple, sahipsiz bir sokak köpeği kısırlaştırma operasyonuna katılan Başkan Helvacıoğlu, Keşan Belediyesinin sahipsiz sokak hayvanlarının bakımı konusunda Trakya bölgesine örnek faaliyetler yürüttüğünü, bu çalışmaların Paşayiğit Mahallesi’nde yapımı devam eden ve kısa zaman sonra faaliyete geçecek Bakımevi ile daha da ileri seviyelere ulaşacağını bildirdi.

Yılbaşından bu yana Keşan Belediyesi Hayvan Barınağında 422 köpek, 113 de kedi kısırlaştırma operasyonu gerçekleştirildiğini belirten Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, barınakta 2005 yılından bu yana ise yaklaşık 7000 ameliyat gerçekleştirildiğini ifade etti.

Barınakta sokak hayvanlarının yumuşak doku enfeksiyonlarına ilişkin ameliyat ve tedaviler de uyguladıklarını aktaran Helvacıoğlu, Paşayiğit Mahallesi’nde yapımı devam eden Bakımevi tamamlandığında burada röntgen imkanı da bulunacağını ve kırık ameliyatlarının da gerçekleştirilebileceğini kaydetti.

Sokak Hayvanları konusunda 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na göre hareket ettiklerini, sokak hayvanlarının bakım ve tedavileri ile kısırlaştırma operasyonlarını gerçekleştirdikten sonra sahiplendirme yaptıklarını, eğer sahiplenen olmazsa, ekipler tarafından sokaktan alınan aynı noktaya yeniden bıraktıklarını, bunun yasal bir zorunluluk olduğunu belirten Mustafa Helvacıoğlu, “Eğer vatandaşlarımız kendilerine ve ailelerine can dost olarak gördüğümüz bir sokak hayvanı edinmek istiyorlarsa en iyi adres Geçici Bakımevi’ndeki aşılı, bakımlı ve sevimli, sağlıklı, kısırlaştırılmış köpeklerimiz. Bu yıl 48 sokak hayvanını sahiplendirdik. 205 hayvanı tedavi ettik. Vatandaşlarımız da evlerinde, iş yerlerinde ve bahçelerinde sokak hayvanlarını bakıp sahiplenebilirler.” dedi.

Bölgedeki en faal bakımevi ve ameliyat sayılarının Keşan’da gerçekleştirildiğinin altını çizen Helvacıoğlu, “Keşan’da sadece bizim bu işi gerçekleştirmemiz ne yazık ki sorunu çözmüyor. Köyler ve beldeler ile çevre ilçelerden de Keşan sınırları içerisine sahipsiz sokak hayvanları bırakılmakta. Bu hayvanlar da Keşan’daki popülasyona dahil oluyorlar. Biz mevcudu kontrol altına alıyor ama her gün yenileri yerine ekleniyor.” şeklinde konuştu.

Paşayiğit’teki yeni bakımevi faaliyete geçtiğinde sokak hayvanlarının daha doğal yaşam şartları ve daha modern bir tesiste rehabilitelerinin gerçekleştirileceğinin altını çizen Mustafa Helvacıoğlu, şunları söyledi: “Paşayiğit’teki tesisimiz 72 dönümlük bir alana kurulu. Bunun çok büyük bir kısmı ağaç ve ormanlık bir alandan oluşacak. Sokak hayvanları doğal bir yaşam alanında tedavileri yapıldıktan sonra belli bir süre misafir edilip yeniden yasal zorunluluk gereği sokağa bırakılacak. Keşan Belediyesi olarak biz hayvansever bir belediyeyiz ve her geçen gün can dostlarımız olan sokak hayvanlarına daha iyi şartlarda bakım sağlamak için var gücümüzle çalışıyoruz.  Yeni Bakımevi’nde çok güzel bir organizasyonla yiyecek artıklarını toplayıp sokak hayvanlarına ulaştıracağız. Ayrıca sahipli hayvanlar ile ilgili de hayvanseverlerimiz için çok güzel bir park ve eğitim alanı planlaması yapıyoruz.”

Keşan Belediyesinin sokak hayvanlarının bakımı, tedavisi ve beslenmeleri konusunda üzerine düşen görevi fazlasıyla yerine getirdiğine dikkat çeken Keşan Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Mahmut Yıldırır, “Erikli Sahili’nde 4 adet mama odağı, 7 adet su odağı, Yayla Sahili’nde 2 adet mama odağı 7 adet su odağı, Keşan’da 25 adet mama odağı, 14 adet su odağı ile sokak hayvanlarına hizmet üretiyoruz. Bu mama ve su odaklarıyla amacımız sokaktaki hayvanlarının refah seviyesini yükseltmek.” dedi.

Veteriner Hekimi Hasan Nural da, sahipsiz sokak hayvanları konusunda vatandaştan duyarlılık beklediklerini, uygun alanlara bir kap su bir kap yemek bırakmalarını rica etti.

Nural, Keşan’da nüfusun yaklaşık %10’u kadar bir sokak hayvanı popülasyonu varlığından söz etti, sokak hayvanlarının aynı insanlar gibi bir sokak sakini olduğunu ve yaşama hakkı olduğunu bildirdi.

 

 

 

 

 

 

 

Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ