YAZ İLE BİRLİKTE ARTAN KAFA TRAVMALARI VE OMURGA KIRIKLARININ TEDAVİSİ

Kafa travmaları; halk arasında beyin kanaması diye ifade edilen kafatası ile beyin zarı arasında, beyin ile beyin zarı arasında ya da beynin kendi dokusu içinde olan kanamalardır. Beyin kanamaları ivedilikle tanı koyulup, tedavi edilmesi gereken hayatı tehdit eden durumlardır. Beyin kanamalarının en sık sebebi de travmalardır.
Bölgemizde gelen yaz mevsime ile artan tarımsal faaliyetler sonucu tarım makineleri ile gerçekleşen yaralanmalar ve trafik kazaları artış göstermiştir. Traktörden düşme gibi kazalarda ya da kafaya alınan herhangi bir darbe de hastanın bilinç bozukluğu olması, bulantı-kusma şikayeti olması, uykuya meyili olması , nöbet geçirmesi bizim için uyarıcı işaretlerdir. Bunların dışında hasta tarafından basit bir çarpma olarak kabul edilen fakat özellikle halk arasında kan sulandırıcı diye tabir edilen ( aspirin,plavix,xarelto,klopidogrel vb.) ilaçlar kullanan hastalarda en küçük travmalar bile kafa içinde kanamalara neden olabilmektedir.
Bu hastaları hastanemizde tanıları konularak bazen ameliyat ile bazen de ilaç tedavileri ile sağlıklarına kavuşturmak bizim görevlerimiz arasındadır. Bu hastaların acil olarak tedaviye ihtiyaç duydukları ve zaman ile yarışıldığı unutulmamalıdır.
Ayrıca bölgemizde halen tarımsal faaliyetlere devam eden yaşları ileri ve kemik erimesi olan hastalarda görülen osteoporotik kırıklarda tedavi gerektiren durumlardır. Bu hastaların bazıları omurganın titanyum vidalarla sabitlendiği stabilizasyon ameliyatlarına ihtiyaç duyarken çoğu kez hastayı uyutmadan yapabildiğimiz perkütan (ciltten küçük bir kesi ile ) vertebroplasti uygulamaları ( kemik içi çimento uygulaması )hastanın hem ağrılarını
gidermekte hem de hastanın kırılan kemiklerinin daha fazla çökmesini engellemektedir.
