Reklam
Reklam

MEVSİMSEL HASTALIKLARA DİKKAT!

MEVSİMSEL HASTALIKLARA DİKKAT!
  • 26.11.2019
Reklam

Dr. Ali Haydar Yıldırım

(Özel Keşan Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı)

Kış geldi. Birlikte nezle, grip, soğuk algınlığı, sinüzit, bronşit zatürre gibi mevsimsel hastalıklar boy göstermeye başladı. Bu hastalıklardan en az etkilenmek için neler yapılabilir?

Bilindiği gibi mevsimler arası geçişte vücut metabolizmasında önemli değişiklikler olur. Yeni mevsime adaptasyon dönemi başlar. Tam bu dönemde fırsatçı mikroplar, virüsler, mantarlar devreye girer. Bunların bir kısmı tehlikeli salgınlar ve ciddi hastalıklara neden olabilir. Bunların en bilineni grip (influenza)dir. Kuş gribi, domuz gribi, at gribi isimlerle de anılır ve dünya ölçeğinde salgınlarla binlerce insanın ölümüne neden olur.

Özellikle kış mevsimine geçişte soğuk algınlığı nezle ve grip diye adlandırdığımız hastalıkların etkenleri daha çok virüs dediğimiz mikroorganizmalardır. Birçoğumuz şu veya bu şekilde bunlarla karşılaşırız. Kimimiz ayakta hafif, kimimiz ise yatakta daha ciddi hastalığı atlatmaya çalışırız. Bir kısmımız daha ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya gelebiliriz, iş büyüyebilir. Başımıza ciddi sorunlar gelmeden ne gibi önlemler alabiliriz:

– Aşılanmak: Yazın sonu, Eylül-Ekim aylarında grip aşısı zatürre ve menenjit aşısı yapılabilir. Özellikle çocuk, yaşlı, şeker hastası, tansiyon hastası ve başka kronik hastalığı olan kişilerin bu aşıları mutlaka yaptırması gerekir. Olanakları ölçüsünde herkese bu aşıları öneriyoruz.

– Giyim-Kuşam: Bu geçiş döneminde dikkat edilmesi gereken diğer bir husustur. Mevsimsel geçişlerde gece ve gündüz arası sıcaklık farkı, ani hava hareketleri vücut direncini düşürür virüslere ve mikroplara karşı savunmasız hale getirir. Bu nedenle giyim de daha dikkatli olmak ve hava durumuna göre giyinmek gerekir.

– Yeme- İçmede özellikle vücut direncini arttıran, taze, bol vitaminli meyva ve sebzelere öncelik verilmelidir.

– Hijyen: özellikle de el hijyeni en önemli korunma aracıdır. Virüsler, bakteriler ve mantarlar kirli ve yağlı yüzeyleri sever. Bu yüzeyler vasıtasıyla solunum ve sindirim sistemine dahil olurlar bu nedenle mümkünse günde birkaç kaz elleri sabunlu suyla yıkamak çok önemli bir tedbirdir.

– Fırsatçı virüslerin büyük çoğunluğu yine bakterilerin bir çoğu havada askı halinde kalırlar. Bu nedenle kapalı mekanlarda ve toplu kullanım alanlarında bol miktarda bulunurlar. Bu mekanlardan uzak durmak mümkünse havalandırmak sağlığımız açısından önemli bir tedbirdir.

Bütün bunlara rağmen hasta olduğumuzda ilk yapacağımız iş en yakın hekimimize müracaat edip tedavi olmaktır. Hastalığı ertelemek ya da kendi kendine bildik ilaçlarla tedavi etmek doğru değildir. Günümüzde virüsleri tedavi eden anti-viral ilaçlar çok sınırlı ve pahalıdır. Bakterileri tedavi eden  antibiyotiklere karşı da hızlı bir direnç gelişmektedir. Bu nedenle öncelikle yukarıda saydığımız önerilere uyararak kendi kendimizi korumamız tedavinin en önemli ayağıdır.

 

Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ