Reklam
Reklam

BALCILAR: “YER GÖK PİRİNÇ OLDUĞU YERDE ÜRETMENİN BİR ANLAMI YOK”

BALCILAR: “YER GÖK PİRİNÇ OLDUĞU YERDE ÜRETMENİN BİR ANLAMI YOK”
  • 25.02.2021
Reklam

Bölgede hizmet veren çeltik üreticileri ile sanayiciler, bugün Keşan TSO’da düzenlenen toplantıda, çeltik konusuyla ilgili yaşananları masaya yatırdı.

Keşan Ticaret ve Sanayi Odasında (TSO) gerçekleştirilen ve saat 14.00 sıralarında başlayan toplantıya; KTSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan, İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar, Pirinç Değirmencileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Kocaman, KTSO Meclis Üyesi Ahmet Koru ile çeltik üreticileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Şapçı, bölge ekonomisine büyük katkı sağlayan çeltiği konuşmak, sorunlarını dile getirmek ve yetkililerden de gerekli yardım ve destekleri istemek üzere toplandıklarını ifade etti.

BALCILAR: “YER GÖK PİRİNÇ OLDUĞU YERDE ÜRETMENİN BİR ANLAMI YOK”

Daha sonra konuşan İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar, şunları ifade etti: “Türkiye’nin pirinç ihtiyacı yıllık 720 bin ton. Türk çiftçileri olarak bunun 600 bin tonunu kendi imkânlarımızla karşılamaktayız. Yıllık 120 bin ton açığımız var. Bu da yurt dışından bir şekilde gelecek. Bu olmazsa olmaz. Buraya kadar olan her şey normal ama şuan 01.01.2021 tarihinden 30.04.2021 tarihine kadar çelikte %34 olan ithalat vergisi %5’e düşürülmüş vaziyette. Bunu fırsat bilip aklına gelen herkes sürekli çeltik getiriyor. Türkiye’de yaklaşık olarak 2020 yıl içerisinde üretilen çeltik çeşitlerinin %50’si sanayicinin veya üreticinin halen depolarında. İpsala’daki lisanlı depoculuk müdürüne sordum. Şuan elimizde 23 bin ton malımız var dedi. Netice itibarıyla 6 ay sonra bu malın yenisi çıkacak. Yarın harman geldiğinde biz patatesçilerin soğancıların konumuna düşmek istemiyoruz. Bunun tedbirlerini şimdi almamız gerek. Eğer alınmazsa üreten insanlar çalışırken batar vaziyette gelecekler.

Bizim üretici birlikleri olarak hükümetimizden talebimiz ithalatın 30 Nisan’dan 15 Mart’a çekilmesi. Ama aldığımız duyumlara göre özellikle büyük ithalatçı firmaların talebi bu 30 Nisan’dan sonra tekrar bu ithalat izninin uzatılması 30 Eylül’e kadar devam ettirilmesi. Eğer böyle bir şey yapılırsa biz bu çeltiği ekmeyelim. Bu mal ihracat fazlası olduğu zaman 2 sene para yapmaz. Yer gök pirinç olduğu yerde üretmenin bir anlamı yok.”

BİROL KOCAMAN…

Pirinç Değirmencileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Kocaman da “Öyle bir sektörüz ki şuana kadar devlet desteklerini beklemeksizin uluslararası teknolojik gelişen her aletin, gelişen dijital dünya dahil olmak üzere her tür yatırımı yapabiliyoruz ve dünya ile rekabet için her şeyi yapıyor. Ancak ticaretteki değişik ihracat imkânları, değişik finansman sistemleri, ülkelerin varlıkları bu rekabetleri zorluyor. Türkiye’nin bu konuda ki maliyetleri dünyanın çok farklı bir noktasında değil. Bu gün Çin kendini besleyebilir ama 300-500 bin ton ihracat yapıyor. 600 bin ton da ithalat yapıyor. Ticaret durmuyor.” şeklinde konuştu.

AHMET KORU

KTSO Meclis Üyesi Ahmet Koru da şöyle dedi: “Tarımın sürdürülebilir olması için devlet büyüklerimizin önderlik yaparak biz üreteciler bir araya gelip önlemleri şimdiden almamamız gerekiyor. Her türlü konuda dünya ile rakabet edebiliriz fikrindeyim. Bu konuda birlikte düşünüp ortak akıl üretmeliyiz.”

HÜSEYİN DARCAN
İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan da konuşmasında girdi maliyetlerinin yüksek olduğuna değinerek, “Girdilerde yüksek maliyetle sezona gireceğiz. Bölgemizde icar fiyatları aldı başını gidiyor. Burada vakıflarında çok önemi var. Bizim bölgemizde genelde vakıf ve belediye arazilerinde ki artışları vatandaşta bu şekilde kabul ediyor. Şimdiden önlemimizi almak için buradayız.” şeklinde konuştu.

Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ