Reklam
Reklam

“BAŞKAN HELVACIOĞLU’NUN, KENT KONSEYİ’Nİ DE İTİRAZ EDENLER ARASINDA SAYMASI SON DERECE MANİDARDIR”

“BAŞKAN HELVACIOĞLU’NUN, KENT KONSEYİ’Nİ DE İTİRAZ EDENLER ARASINDA SAYMASI SON DERECE MANİDARDIR”
  • 17.06.2021
Reklam

Bugün açıklamada bulunan Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz, Paşayiğit Mahallesi’ne yapılmaya başlanan Biyokütle Enerji Santrali’ne itiraz edenlerin neredeyse vatan haini gibi gösterilmeye çalışıldığını vurguladı.

“BU KABUL EDİLEBİLİR BİR DURUM DEĞİLDİR”

11 Haziran 2021 Cuma günü gerçekleştirilen Keşan Belediye Meclisi toplantısındaki tartışmaların yarattığı yanlış anlamaları ortadan kaldırmak üzere açıklama yapma zorunda olduğunu belirten Karagöz şunları ifade etti: “Paşayiğit Biyokütle Enerji santrali ile ilgili 8 Haziran 2021 tarihinde, Keşan Kent Konseyi’nin çağrısı üzerine amaçları çevre ve ekoloji ile örtüşen Kent Konseyi bileşeni Temiz Keşan Derneği, SARDOS ve DOÇEK olarak ortak bir basın açıklaması yapmış 11 Haziran 2021 tarihinde gerçekleştirilecek Belediye Meclis toplantısının Keşan için bir şans olduğunu belirtmiştik. Toplantı gerçekleşti. Değişen bir şey olmadı. Ancak toplantıda yapılan tartışmalar ve sunumların büyük çoğunluğu mevcut gerçeklikten uzak siyasi hesaplaşma havasında geçti. Sayın Belediye Başkanı, Nazım İmar Planları ile Uygulama Planlarına yapılan itirazları sanki suçmuş gibi sundu. Yani itiraz sahiplerini neredeyse vatan haini gibi göstermeye çalıştı. Bu kabul edilebilir bir durum değildir.

“İTİRAZ YASAL, ANAYASAL VE DOĞAL BİR İNSANLIK HAKKIDIR”

İtiraz yasal, anayasal ve doğal bir insanlık hakkıdır. Hele belediye meclis üyeleri için son derece yerindedir. Çünkü söz konusu yatırım kamu yatırımı değil ve kamu yararı içermiyor. Yatırım tüm Keşan halkına katkı sunacak belediye yatırımı olsa eyvallah ama özel ve ticari bir yatırımdır. Yani üç-beş kişi bu yatırım sonunda milyonlar kazanacak, Paşayiğit Mahalle halkından da 5-10 kişi iş sahibi olacak diye 65 bin insanın temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşama hakları feda edilmemeliydi. Sayın başkanın önünde itiraz edenlerin listesi olduğu halde Kent Konseyi’ni de itiraz edenler arasında sayması son derece manidardır. Ancak, Kent Konseyi’nin bu konu ile ilgili Belediye Başkanlığına sunduğu böyle bir dilekçesi yoktur. Başkanın konuşmaları arasında <Sizin amacınız bu yatırımı ve teşvikleri engellemek. Çünkü 30 Haziran’da izinleri bitiyor.> ifadesi son derece manidardır. Başkan 3-5 yatırımcının alacağı teşvikleri dert edineceğine başta Paşayiğit Mahalle halkı olmak üzere, çevre köyler ve Keşan merkezde yaşayan insanların sağlığını ve sağlıklı bir çevrede yaşamalarını dert etmeliydi. Söz konusu yatırım her ne kadar yenilenebilir enerji olarak tanımlanabiliyorsa da çevre dostu olmadığı biliniyor. Gerekli önlemler alınmadığı takdirde termik santrallerden daha kirletici olduğu kanıtlarla sabittir. İngiltere, ABD ve Avrupa Biyokütle Enerji santrallerini ciddi anlamda tartışıyor ve terk ediyor. Biyokütle Enerji Santrallerinin yakınında yaşayan kişilerde diğer bölgelerde yaşayanlara göre çok fazla kaşıntı, göz tahrişi, öksürük, burun tıkanıklığı, alerjik semptomlar, boğaz ağrısı ve solunum zorluğu görüldüğü bilimsel olarak ortaya konmuştur.”

“KURUM GÖRÜŞLERİNİN HİÇBİR HAKLI VE BİLİMSEL YÖNÜ YOKTUR”

Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’nun Biyokütle Enerji Santrali konusundaki dersine yanlış yerde çalıştığının altını çizen iyi Hasan Karagöz, şöyle devam etti: “EPDK ile görüşmüş olması, 24 kamu kurumunun olumlu görüş bildirmiş olması bu süreçte hiçbir anlam ifade etmiyor. Başkanın dersini çalışacağı yer ilgili şirketin kapasite artırımı için Edirne Valiliği Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne sunduğu 175 sayfalık (PTD) Proje Tanıtım dosyasıydı. Şu çok iyi bilinmelidir ki bu tür projelerde uzun süredir olumlu kurum görüşlerinin hiçbir haklı ve bilimsel yönü yoktur. Örneğin; Paşayiğit Biyokütle Enerji santrali ile ilgili DSİ olumlu görüş bildirmiştir. Ancak, bilimsel hiçbir açıklaması yoktur. Proje alanında yeraltı su durumu nedir? Atık sular nasıl bertaraf edilecektir ve benzeri gibi kent konseylerinin asli görevlerinden biri de merkezi veya yerel her türlü projenin kamu yararı ve çevreye etkileri yönünden değerlendirilip kamuoyunu bilgilendirmesi ve projenin kamu yararı yönünde dönüştürülmesi için çaba harcamasıdır.

“ÇED VE SED RAPORLARININ BİLİMSEL OLARAK TARTIŞILMASINDA TÜM GERÇEKLER ORTAYA ÇIKACAKTI”

Sayın Edirne Valisi’nin ‘ÇED gerekli değildir.’ kararına rağmen halkın oyları ile seçilmiş olanlar, 11 Haziran 2021 tarihindeki Belediye Meclis toplantısında şirketin kapasite artırımını dayanak yaparak mutlak surette ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) raporu ve SED (Sağlık Etki Değerlendirmesi) raporu istemeliydiler. Çünkü santral günlük 13.1 MWt  kurulum gücünden 56.4 MWt kurulum gücüne çıkarılmıştır. Şirket tarafından hazırlatılacak olan ÇED ve SED raporlarının bilimsel olarak tartışılmasında tüm gerçekler ortaya çıkacaktı. Tartışmalar sonucunda karşılıklı imza altına alınacak olan bu raporlar ileride çıkabilecek olumsuzluklarda belediyenin elini güçlendirecekti. Şuan belediyenin elinde sadece bu konular ile ilgili mevcut mevzuatlar ve şirket sahiplerinin iyi niyet söylemleri var. Bu mevzuatlar Çorlu-Çerkezköy hattı için de var ama Ergene Nehri ve Marmara Denizinin durumu ortadadır.”

 

Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ