Reklam
Reklam

ÇKS’YE KAYITLI ÇİFTÇİ SAYISI 4.181’DEN 4.102’E DÜŞTÜ!

ÇKS’YE KAYITLI ÇİFTÇİ SAYISI 4.181’DEN 4.102’E DÜŞTÜ!
  • 06.01.2025
Reklam

Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, başvuruları tamamlanan ÇKS süreciğini değerlendirdi.

Şen, ÇKS dosyası başvuru sürecini sorunsuz bir şekilde tamamladıklarını ifade ederek, başvuru sayısında düşüş yaşandığını söyledi.

Hasan Şen, ÇKS başvurularının ziraat odaları tarafından alınmasına yönelik protokolün imzalanmasının ardından, pilot bölge olarak seçilen 3 ilden biri olan Edirne genelinde ÇKS dosyası teslim sürecinin, Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlüklerinin destekleri ile sorunsuz bir şekilde tamamlandığını kaydetti.

Keşan Ziraat Odası olarak, destek veren Keşan Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü’ne teşekkür eden Şen, “Yeni yıla girdiğimiz şu günlerde üreticilerimize doğal afetsiz, sıkıntısız, üretimin bol olduğu, kazançlarının bol olduğu bir yıl olmasını diliyorum. Bilindiği gibi 3 ilimizde ÇKS dosyalarının yapımı ziraat odalarına verilmişti. Bu illerden biri de Edirne’ydi. Edirne’nin 8 Ziraat Odası Başkanı olarak görevlendirildik. Görüyoruz ki ziraat odası personelleri ve bizler bu işi layıkıyla yerine getirmiş bulunmaktayız. Hem personel hem meclisimiz olarak bu işi ne kadar ciddiye aldığımızın en büyük göstergesidir. Ziraat odalarının da bu işi yapabileceğinin göstergesidir. 2024 yılında Keşan bölgemizde 4.181 çiftçimiz ÇKS dosyası yaptırmış. Bu yılda odamıza müracaat eden 4.102 çiftçimizin dosyasını Keşan Ziraat Odası olarak yapmış bulunmaktayız. Bu yıl 297 çiftçimiz e-devlet üzerinden dosyalarını yapmış. Türkiye’de 3 ilde yapılan Bayburt, Aydın, Edirne  illerinde biz pilot bölge olarak seçildik. Anladığımız kadarıyla bu demek oluyor ki Ziraat Odaları bu işi yapabilecek kapasitede. Keşan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı olarak bu işi layıkıyla yaptığımızı düşünüyorum. Bizlere bu görevi veren Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar’a ve bizi bu nezdinde görevlendiren başkanımıza huzurlarınızda teşekkür ediyorum.” dedi.

ÇKS dosya teslim sayısındaki düşüşe değinen Hasan Şen, şunları ifade etti: “Çiftçi sayısının düşürülmesiyle ilgili bir söylem vardı. Söylemin gerçekleştiğini aşikar bir şekilde görmekteyiz. Her geçen yıl üye sayımız, ÇKS yapan çiftçi sayımız değişiklik göstermekte. Geçen yıl 4.181 olan ÇKS yapan üye sayımız 4.102’ye düşmüş gözüküyor. Bazı çeltik ekilen yerlerde olasılıklar vardır. İcarla işleyen insanlar yeniden ÇKS yapar ama bunun sayısı 10’u geçmez. Kendi yerini satın almışsa, yeni üye olmak isteyen insanlar olacaktır. Bu sayı da bir elin parmaklarını geçmeyecektir. Bu gösteriyor ki ülkemizde her yıl üreten çiftçi, ÇKS’ye kayıtlı kişi sayımız yavaş yavaş erimeye devam ediyor. Bu iş tekelleşmeye gidiyor. Küçük çiftçiler yavaş yavaş buradan elini ayağını çekiyor. Üretimden uzaklaşıyor. Üretimden uzaklaşmasının en büyük nedeni üreticinin para kazanmaması, desteklenmemesinden kaynaklanıyor. Her ne kadar destekleniyor dense de buğday sezonu geçeli 6 ay oldu ama buğday primini üreticilerimiz henüz alamadı. Sadece deprem bölgesi için 2024’ün son günlerinde ödenek yapılmıştır. Şuanda da gübre mazot desteklerinin, yem bitleri desteklerinin askıya çıktığı görülmektedir.

Askıya çıkması önemli değil, zamanında ödenmeyen destek, destek değildir. Çünkü ülkemiz enflasyonla boğuşan bir durumda. Üreticilerimiz en çok parayı ihtiyacı olduğu zamanda para verilmezse insan faiz yükünün altında ezilir giderler. Ülkemizde öyle bir faiz enflasyonu var ki gün günü tutmuyor. Günden güne değişen fiyatlar sadece günden güne değil yıldan yıla geçişte bile etkilenmekte. Üreticilerimiz zor günler geçirmektedir.” 

 

Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ