Reklam
Reklam

DEPREMDE BİLİNMESİ GEREKENLER

DEPREMDE BİLİNMESİ GEREKENLER
  • 27.01.2020
Reklam

Keşan Doğal Afet Arama Kurtarma Derneği (KEDAK)’nden yapılan açıklamada, deprem anında alınması gereken önlemler ve deprem sonrasında yapılması gereken çalışmalarla ilgili bilgi verildi.

KEDAK Başkanı Gökhan Yumuşak yapılan bilgilendirmede ilk olarak, 24 Ocak2020 tarihinde Elazığ’ın Sivrice ilçesinde meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremde; hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılar acil şifalar ve tüm depremzedelere de gençmiş olsun dileğinde bulundu.

“Biz bir deprem ülkesiyiz.” diyen Yumuşak, depremin bizlerin bir gerçeği olduğunu ve herkesin bununla yaşamayı öğrenmesi gerektiğini dile getirdi.

“DEPREM ANINDA KAÇMAYACAĞIZ, KOŞMAYACAĞIZ, PENCERELERDEN ATLAMAYACAĞIZ”

Depremin her an her yerde yaşanabileceğine dikkat çeken Gökhan Yumuşak, şöyle devam etti: “Bireysel olarak da hazırlıklı olmamız gerekiyor. Toplum olarak bu konuda bilinçlenmemiz lazım. Bizim aile olarak acil eylem planımız var mı, acil durum çantamız var mı? İrtibat kişisi vs. var mı? Bu konular çok önemli. Bunların yanı sıra elektrik, doğal gaz açılıp kapanır yerlerini bilmek, önemli telefonları bilmek gerekir. Hepsinden önemlisi evimizdeki eşyaların sabitlenmesi de önemlidir. Kurumsal olarak alınacak önlemler de vardır. Her afette, öncesi, sırası ve sonrasına hazırlıklı olmak gerekir. Öncesi hazırlıklarımız iyi ise bunu da tatbikatlarla pekiştirirsek, afet anı geldiğinde yapacaklarımız bellidir. Deprem anında kaçmayacağız, koşmayacağız, pencerelerden atlamayacağız. Yüksek şiddetli deprem anında kaçış yönlerine yönelme durumlarında  daha kötü sonuçlar alınacaktır. Deprem anında merdivenlere yönelmeyeceğiz.

Bilindiği üzere apartmanların en riskli yerleri merdivenlerdir. Deprem anında bulunduğumuz noktada kendimizi koruyabileceğimiz yerleri tespit edeceğiz. Bunlar da ‘yat, tutun, korun’ veya ‘çök, kapan, tutun’ uygulamalarını yapacağız. Unutulmaması gereken en önemli konu, bina yapmadan önce zeminimizi araştırmaktır. Binamız sağlam olacak, zeminimiz sağlam olacak ve hepsinden önemlisi eşyalarımız sabit olacak. Bu temel unsurları dikkate almamız lazım.Evimizde, işyerimizde yaşam üçgeni yerlerini tespit etmemiz gerekir. Bina yıkılırken, objelerin üzerine düşen tavan ağırlığı veya içerideki mobilyalar bu nesnelere çarparken yanlarında birer boşluk bırakırlar. Bu boşluklara ‘Yaşam Üçgeni’ denir.  Nesne ne kadar büyük ve ne kadar dayanıklı olursa daha az ezilecektir. Nesneler ne kadar az ezilirse boşluk ve boşluğu kullanan kişinin yaralanmama olasılığı o kadar artar. Televizyonda yıkılan bir binayı izlerken görünen üçgenlere bakalım. Yıkılan bir binada göreceğiniz en yaygın biçimdir.”

“DEPREMLE İLGİLİ EĞİTİMLER VE TATBİKATLAR  DÜZENLEYECEĞİZ”

KEDAK olarak temel amaçlarının insan hayatı kurtarmak ve toplum bilincini sağlamak olduğunu vurgulayan Başkan Gökhan Yumuşak, “Toplum bilinci sağlama konusunda önümüzdeki günlerde çalışmalar yapacağız. Daha önceki çalışmalarımızda okullarımızda doğal afet konularında öğrencilerimize bilgiler verdik. İleriki günlerde çeşitli eğitimler, tatbikatlar  düzenleyeceğiz. Bu eğitimlere herkes katılabilir.

Her birey temel afet konusunda bilinçlenmeli. Özellikle ilk yardım konusunda bilgi sahibi olmalıdır. Depremden hemen sonra profesyonel ekiplerin enkaza gelmeden önce ilk olarak, enkaz yakınında olan vatandaşlar, yerel yönetimler müdahale etmeye çalışır.

Eğer bilinçli olursak ekipler gelmeden bir can kurtarabiliriz. Ekipler geldiğinde de enkaz altında olan vatandaşlarımıza daha sağlıklı yardımcı oluruz. Buna örnek verecek olursak, (umarız böyle bir olay yaşanmaz) depremin oluş saatine göre yan tarafımızdaki 3 katlı bir bina çöktüğünde, gelen ekiplere bu binada kaç kişi yaşıyor, oturma odası nerede, mutfak nerede gibi bilgileri verip enkaz altında kalan vatandaşlarımıza daha çabuk ulaşım sağlanır ve bir can kurtarılır.” şeklinde konuştu.

Deremin sadece evlerde yaşanmadığını belirten Yumuşak, “Kurumlar, okullar, işyerlerimiz her yerde depreme yakalanabiliriz. Buralardaki acil yönetim planlarını oluşturmamız gerekir. İş güvenliği uzmanlarının belirtilen kurumlara yapmalarını isteyeceklerine dikkat etmemiz gerekir. Örneğin okullardaki öğrencilerin bu duruma maruz kalmaları durumunda, ailelerin çocuklarına nasıl ulaşacakları, öğrencisinin güvenli bir şekilde tahliye edilip edilmediği, binalarda hasar var mı sorularına cevap vermek, ilk kaosu biran önce atlatmak gerekir. Bu saydıklarımıza kurumların hazırlıklı olması gerekir.” dedi.

“KEŞAN’DA 9 TOPLANMA ALANI VAR”

Depremle ilgili en çok konuşulan konunun toplanma yerleri olduğunu ve Keşan’da 9 toplanma alanı bulunduğunun altını çizen Gökhan Yumuşak, açıklamasını şöyle tamamladı: “Daha önce yaptığımız radyo programında Keşan’daki toplanma alanlarını söyledik. Ancak birey olarak o toplanma alanlarına gidilip bakıldı mı? Orada acil bir durumda ne gibi bir yeterlilik durumu var inceledik mi? Bunları birey olarak içselleştirip daha uzun çalışmamız gerekir.

Keşan’da 9 toplanma alanı bulunuyor, bunlar;

Yeni Mahalle Keşan Adalet Sarayı yanında bulunan 4 adet park,

Yukarı Zaferiye Mahallesi’nde bulunan İmam Hatip Lisesi bahçesi,

Yukarı Zaferiye Mahallesi’nde bulunan semt spor alanı, park alanı ile boş pazar alanı,

Aşağı Zaferiye Mahallesi’nde bulunan Keşan Atatürk Stadı,

Kaymakamlık binasının önünde bulunan Atatürk Parkı,

Toptancı Hali ve kamyon garajı,

İspat Cami Mahallesi’nde bulunan Fen İşleri ve İtfaiye Müdürlük binaları bahçeleri

Trakya Üniversitesi Keşan Meslek Yüksekokulu’ndaki boş alanlar.”

Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ