Reklam
Reklam

EĞİTİM SEN KEŞAN TEMSİLCİLİĞİ: “EĞİTİM ÖĞRETİM SORUNLARA BAŞLIYOR”

EĞİTİM SEN KEŞAN TEMSİLCİLİĞİ: “EĞİTİM ÖĞRETİM SORUNLARA BAŞLIYOR”
  • 16.09.2023
Reklam

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Keşan Temsilciliği Yürütme Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, eğitim ve öğretimde yaşanan sorunlara dikkat çekildi.

2023-2024 eğitim öğretim yılının tüm öğrencilere, velilere ve tüm eğitim emekçilerine hayırlı ve uğurlu olması dileğiyle başlanılan açıklamada, “Başarılı ve sağlıklı bir yıl olmasını diliyoruz. Hepimiz biliyoruz ki ilçemizde ve ülkemizde eğitim ve öğretim yine sorunlar yumağı şeklinde başlamaktadır. Bir yandan hayat pahalılığı, bir yandan yapılan keyfi uygulamalar, bir yandan eğitim emekçilerinin geçinemeyecek konuma gelen ücretleri, bir yandan halkımızın işsizlik ve pahalılıkla mücadelesi içinde zor bir yıl geçireceğimiz kaçınılmazdır. Bu sorunlar yumağı halkımızın belini bükmektedir.” denildi.

Açıklamada, maddeler halinde şu sorunlar aktarıldı:

  • Ülkemizin bazı illeri pilot bölge seçilerek ÇEDES projesi adı altında laikliğe ve laik eğitimin ilkelerine tamamen aykırı olan bir proje yürütülmeye çalışılmaktadır. Bu projede manevi danışmanlık görevi  şu şekilde tanımlanıyor. Öğrencilerin moral ve motivasyonlarını arttırıcı rehberlik hizmetlerinde bulunmak için manevi danışman olarak (vaiz, vaize, din hizmetleri uzmanı, kuran kursu öğreticisi )görevlendirmesini öngörüyor. Okullarımızda zaten bu görevi yerine getiren eğitim fakültesi mezunu rehber öğretmenlerimiz var. Eğitim alanıyla inanç alanları birbirine karıştırılmamalıdır. Eğitim öğretim hizmetleri MEB in sorumluluğundadır ve yürütülmesini hiçbir kurumla paylaşmaz. Bu uygulamadan Milli Eğitim Bakanlığı bir an önce vazgeçmelidir.
  • İlçemizde yönetmelik gereği süresi dolan yönetici konumundaki öğretmenlerin atamaları yapıldı. Burada bir sorun yok. Ama yönetici olarak atanan arkadaşların atandıkları yerdeki norm kadro içinde görev yapmaları gerekirken, ilçemizdeki  5-6 okulda idareci normuna atanan bu arkadaşların tekrar kendi okullarına veya başka bir okula görevlendirilmelerinin gerekçesi nedir? Kapalı kapılar arkasındaki görüşmelerle kurumların yönetilmesi hem etik açıdan hem de demokratik bir yönetim anlayışı açısından uygun değildir. Norm kadro yönetmeliği  neden uygulanmamaktadır? Bizce bu uygulama ilçemizdeki kamu yönetimine zarar vermektedir.
  • Adrese dayalı kayıt sistemi üzerinde iyi çalışılmadığı için ilçemizdeki bazı ilk ve ortaokullarda yeni kayıtlarda yığılmalar oluşmuştur. İlkokul birinci sınıflarda 38 kişilik sınıflar oluşmuştur. Ortaokullarda da bu durum gözlenmektedir. Örneğin Yekta Baydar Ortaokulunda okulun fiziki yapısının uygun olmaması nedeniyle bodrum katta, çok küçük sınıflarda öğrenci normunun çok üzerinde sınıflar oluşturulmuştur. Bu kalabalık sınıflar hem öğrenci hem de öğretmen arkadaşlarımız açısından sağlıklı bir eğitim öğretimin yürütülmesi için uygun değildir. İlçemizde bir an önce öğrenci normuna uygun önlemlerin alınması, derslik sayısının yeterli değilse artırılması için gerekli çalışmaların yapılması eğitim ve öğretim açısından önem arz etmektedir.
  • İlçemizde depreme dayanıklı olmadığı için yıkımına karar verilen Anafartalar ve İnönü ilkokullarının ne zaman yapılacağı konusunda kamuoyu aydınlatılmalı, Türkiye Cumhuriyetinin tekli öğretime geçiş anlayışı terk edilmeyerek, ikili öğretim yapmak zorunda kalan okul, öğrenci ve öğretmenler bu zorluktan bir an önce kurtarılmalıdır.
  • İlçemize son yıllarda göçmen olarak gelmek zorunda kalan yabancı uyruklu ülke öğrencilerinin dilimizi bilmedikleri halde direkt olarak okullara kaydı yapılmaktadır. Oysa bakanlığın bu öğrenciler için (yabancı öğrencilere Türkçe Öğretimi Programı ) olduğu halde okul ve öğretmen arkadaşlarımız bu çocukların eğitim ve öğretiminde zorluklar yaşamaktadır. İlçemizde bakanlığın hazırladığı bu programın uygulanması uygun olmaz mı?
  • Seçim öncesi söz verilen Türkiye genelindeki tüm okullarda bir öğün yemek verilmesi uygulamasına bir an önce geçilmelidir. Ekonominin bozulması, enflasyon ve hayat pahalılığının artması, fakir aile çocukları yeteri kadar beslenme ihtiyaçlarını karşılayamadıkları için eğitim ve öğretim olumsuz etkilenmektedir. Konunun TBMM de bir an önce ele alınarak en kısa sürede çözüme kavuşturulması geleceğimiz için önem arz etmektedir.
  • Okullarda daha önceki yıllarda kısa sürede olsa yapılan güvenlik görevlisi uygulamasının öğretmenlerin işgücünün azaltılması, öğrenci ve veli giriş çıkışlarının daha düzenli bir şekilde yürütülmesi için kalıcı hale getirilmesi uygun olacaktır.
  • Ülkemizde bu kadar atanamayan öğretmen varken öğrenci normu uygulanmadığı için bu atanamayan öğretmenler işsiz gezmektedir. Bir an önce sınıfların öğrenci sayıları norma göre düzenlenerek atanamayan öğretmenlerin ataması yapılmalıdır. Ücretli öğretmenlik uygulamasından da vazgeçilerek bir an önce bu arkadaşlarımızın da kadrolu ataması yapılmalıdır.
  • Öğretmen Meslek Kanunu eğitim barışını bozduğu için ‘eşit işe eşit ücret’ ilkesi başta olmak üzere öğretmenlerin özlük hakları, öğretmen sendikalarına danışılarak tekrar düzenlenmelidir.
  • Ortaokullarda seçmeli ders uygulaması dayatması bu ülkenin laik ve demokratik eğitim anlayışına zarar vermemelidir. Okul idarecileri bu konuda yapılan baskılara boyun eğmemelidir.
Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ