Reklam
Reklam

GAYTANCIOĞLU, TRAKYA’DAKİ ARI ÖLÜMLERİNİ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

GAYTANCIOĞLU, TRAKYA’DAKİ ARI ÖLÜMLERİNİ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI
  • 31.12.2019
Reklam

Avrupa Birliği’nde kullanımı yasak olan tarım ilaçlarının Türkiye’de kullanılmasına izin verilmesi Trakya’da arıların ölümlerine yol açıyor. Bu yıl arı ölümleri en çok Silivri, Çatalca, Marmaraereğlisi, Malkara, Şarköy, Süleymanpaşa, Hayrabolu, Keşan, Enez ve Uzunköprü ilçelerinde yaşandı.

CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu konuya ilişkin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması isteğiyle TBMM’ye bir soru önergesi verdi. Yanlış tarım ilacı kullanımı ve arı ölümlerinin insan sağlığı ve çevre için felaket olacağını belirten Gaytancıoğlu, Bakanlığın bir an önce tedbir almasını istedi.

Doç. Dr. Gaytancıoğlu, 2006 ve 2007 yıllarında da neonikotinoid grubu tarım ilaçlarının kullanılması nedeniyle ayçiçeği üretim bölgelerinde arı ölümlerinin yaşandığını ancak 2010 yılından sonra bu ilaçların yasaklanmasıyla arıcılarımız rahat bir nefes aldığını söyledi.

2018 yılından itibaren bölgede arı ölümleri tekrar gündeme geldi. Bölgedeki 11 sivil toplum örgütü bir deklarasyon yayınlayarak Avrupa Birliğinde kullanımı yasak olan neonikotinoid grubu ilaçlar nedeniyle arı ölümlerinin %20 ile %70 arasında seyrettiğini ve bu ilaçların acilen yasaklanmasını istedi. Söz konusu ilacın toprağı zehirlediği, bitkinin çiçek kısmına geçerek toprakta uzun yıllar kaldığı, arıların yön bulma kabiliyetini zayıflattığı ve yüksek dozdaysa arıları öldürdüğünü iddia etti.

Etken maddelerinin toprağı zehirlediği ve arılarının ölümüne yol açtığı daha önce belirlenmiş ve bu nedenle yasaklanmış ilaçlarının kullanımına nasıl izin verilmiştir diyen CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu “Topraklarımız Avrupa’nın toprağından, İnsanlarımızın canı Avrupalının canından değersiz mi?” diye sordu.

Milletvekili Gaytancıoğlu, Bakan Pakdemirli’den şu soruları cevaplamasını istedi:

“1) Bakanlığınıza bölgede yaşanan arı ölümleri ile ilgili başvuru yapılmış mıdır?

2) Başvuru yapılmış ise bu konuda Bakanlığınız hangi çalışmaları yapmıştır?

3) Arı ölümlerinin nedenleri konusunda Bakanlık olarak bir değerlendirmeniz var mıdır?

4) Söz konusu tarım ilaçlarının kullanımına izin verilirken Avrupa Birliğinin uygulamalarına bakılmış mıdır?

5) Daha önce etken maddelerinden dolayı yasaklanmış olan ilaçların sahip olduklarıyla aynı etken maddeleri içeren ilaçlara nasıl izin verilmiştir?

6) Arıları ve toprağı öldüren tarımsal ilaçların kullanımını daha sıkı denetlemek için Bakanlığınızın bir çalışması olacak mıdır?

7) 2020 yılında ayçiçeği üretim sezonundan Trakya bölgesindeki arıcılarımız yine aynı sorunlarla karşılaşacaklar mı?”

 

 

 

 

Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ