Reklam
Reklam

‘GELENEKLER VE SÜREKLİLİK’ İLE ‘ESKİ VE SONSUZ’ ETKİNLİKLERİ, KEŞAN’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

‘GELENEKLER VE SÜREKLİLİK’ İLE ‘ESKİ VE SONSUZ’  ETKİNLİKLERİ, KEŞAN’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
  • 30.09.2021
Reklam

Keşan TSO (Keşan Ticaret ve Sanayi Odası) liderliğinde, Bulgaristan – Bölgesel Tarih Müzesi ve Bölgesel İşbirliği ve Kalkınma İttifakı Derneği partnerliğinde yürütülen ‘Çapraz Trakya Bağlantısı’ adlı AB projesi kapsamında düzenlenen ‘Gelenekler ve Süreklilik’ ile ‘Eski ve Sonsuz’ etkinlikleri, bugün gerçekleştirildi.

‘Gelenekler ve Süreklilik’ etkinliği Keşan Kent Müzesi bahçesinde gerçekleştirilirken, ‘Eski ve Sonsuz’ etkinliği de Hersekzade Ahmet Paşa Camisi’nin önündeki yolda yapıldı.

Saat 11.00’de başlayan ve Keşan Kent Müzesi’nin bahçesinde yapılan ilk etkinliğe; Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Trakya Üniversitesi Keşan Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Ahmet Atakişi, Trakya Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Burak İşçimen, Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Meclis Başkanı Orkun Özkaya, Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, Trakya Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Gönenç Güler, Proje Yöneticisi Tahir Demirel ile vatandaşlar katıldı.

TAHİR DEMİREL…

Etkinliğinin açılış konuşmasını yapan Proje Yöneticisi Tahir Demirel şunları dedi: “Projemizde Edirne, Keşan, İpsala ve Enez bölgemizi içeren turizmde dijitalizasyon üzerine bir akıllı harita çalıştık. Bu haritada Edirne’mizde 88 noktamızda işledik. Tabii ki ev sahibi biz Keşan olduğumuz için kendi bölgemizde yoğunluk olmak üzere bir stratejimiz oldu. Tarihi eser manasında Keşan olarak çok zayıfız. Keşan’da bir tek Hersekzade Ahmet Paşa Camimiz, Keşan merkezimiz de tarihi eser olarak bu 88 noktaya girdi. Bugünkü etkinliğimizin amacı bölgemizdeki gelenekler, görenekler üzerine ne kadar eskiye gidebilirizin sunumunu yapmak. Projemizde daha çok geleneksel kostümler işleniyor. Aynı zamanda bu geleneksel kostümlerle ilgili Edirne’de bir çalışma yapmıştık. Edirne Arkeoloji Müzesi’nden aldığımız eserler vardı. 3D çekimleri yapıldı. Bir makinede işlendi ve bu makinenin karşısına geçip biz o kıyafeti giyebiliyoruz. Bay ve bayan olarak 2 tane erkek, 3 tanede bayan kostümü var. Bunu daha sonra buradaki müzemize de kazandırmış oluruz diye ümit ediyorum.”

EMEL GÖNENÇ GÜLER…

Daha sonra konuşan Emel Gönenç Güler de şunları ifade etti: “Yani her gelişimde farklı bir turizm çeşidinden söz edebilirim. Her sokağında, her sokağın ayrı olduğu çalgıcılar mektebi, kunduracılar çarşısı, gelinlikçiler çarşısı olsun gerçekten de her bir heykelin anlamı var. Her yapılan işin de arkasında aslında paket tura girecek bir turizm çeşidi var. Dolayısıyla Keşan, Avrupa’dan Asya’ya gidilen yer diyoruz ama yalnızca geçilip gidilen yer değil. Aynı zamanda konaklanılan, merak edilen, arkadaşına söylenilen ve tavsiye edilen bir yer olma durumuna gidiyor. Keşan için çok önemli. Bu proje aslında var olan bu mevcutları birazcık daha tarihimizi de hatırlayarak, tarihimizde aslında okuduğumuz gerçekten her satırda neredeyse bir turistlik ürün çıkarıla biliniyor. Neredeyse her kıyafetin bir hikâyesi var. Artık hikâyelerle, deneyim turizmi, turizm çeşitliliği, kültür turizmi, deniz turizmi ile her şeyi burada bulmak mümkün. Bütün bunların artık bu projeyle de birazcık olsa bile desteklenmesiyle dijitalizasyona doğru gidiyoruz. Bütün dünya buna doğru gidiyor.”

İSMAİL ŞAPÇI…

Bölgeyi ziyaret etmek isteyenlerin cazibesini artıracak çalışmaların devam edeceğini belirten İsmail Şapçı da “Yaklaşık  2,5 – 3 yıldan beri üzerinde çalıştığımız bir projenin lansmanını yapıyoruz. Biz aslında bölgesel olarak Keşan’da Edirne’de değil Balkanlara doğru da gelişmekte olan turizmi daha da nasıl cazip hale getirebilirizin çalışmalarını yapıyoruz. Yeni çağda herkesin bildiği üzere cep telefonlarımız, tabletler, bilgisayarlar elimizde. Hepimiz bir yere gitmeden önce araştırıyoruz. Burada da Edirne ili dahil bölgemize gelecek olan turistlere veya bölgeyi ziyaret etmek isteyenlerin cazibesini artıracak ve bölgeye gelme isteğini artıracak çalışmalar yaptık. Dijital olarak belirlenmiş noktaları hem geziyorlar hem de geldikleri zaman kendileri burada görecekler. Yurt dışındaki müzelerde cazibe noktalarında dijital bir bilgisayar vardır. Karşısına geçersiniz ve oranın kıyafetlerini giyebilirsiniz. Biz de bölgesel olarak tarihimizdeki kıyafetleri giydirip kendimize isterseniz mail ve e-posta ile kendinize yollayabileceğiniz güzel bir anı yaratacağız.”

AHMET ATAKİŞİ…

Trakya Üniversitesi Keşan Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Ahmet Atakişi de “Keşan’ımızın da ve tabii ki Edirne’mizin de kültürünün yaşatılması anlamında da bu tarz dijital dönüşümlerle birlikte yürütülen projeler inanılmaz önemli. Avrupa Birliği de buna gereken önemi vermiş ki ciddi bir destekle bu projeyi hayata geçirmiş. Proje tabii ki turizm ile alakalı. Deniz turizminden kültür turizmine hatta tarım turizmine varıncaya kadar projelerin geliştirilmesi çok mümkün. Edirne ve Keşan bu anlamda bir arada zaten hareket ediyor. Keşan’ı daha da iyi projelerle daha iyi getireceğiz.”

Etkinlikte daha sonra “Keşan Tarihi” adlı kitabın yazarı Arel Üniversitesi Öğretim Üyesi Fatma Orhun’un Keşan’ın tarihi ile ilgili bilgi vermesiyle devam etti.

MUSTAFA HELVACIOĞLU…

Etkinlikte son konuşmayı Mustafa Helvacıoğlu yaptı.

Helvacıoğlu şöyle konuştu: “Turizm projeleri Keşan’da yapılıyorsa turizm potansiyeli var demek ki bu projeler yapılıyor. Bizim potansiyelimizi açığa çıkarmamız lazım. Artık dijital dönem hazırlık yapmamız lazım. Biz de Keşan’a davet etmek için bu akıllı, dijital haritayı yapmamız gerekiyor. Bizim, varlığımız, potansiyelimiz, gencimiz, insan kaynaklarımız, dağımız, ormanımız her şeyimiz var. Dün Gaziantep’te kebap, lahmacun vardı ve onların ikisini satıyordu. Gaziantep müthiş markalaşmış. Markalarını satıyor. Keşan markalarıyla büyüsün, büyüdükçe de markalaşsın. Bizim markalarımız artıyor.”

Etkinlik, modern dans ve yöresel kıyafetlerin sunumu, folklor gösterileriyle devam etti.

Hersekzade Ahmet Paşa Camisi’nin önündeki yolda gerçekleştirilen ‘Eski ve Sonsuz’ etkinliği de saat 14.00’te başladı.

Etkinlik günün anlam ve önemini belirten konuşmaların ardından, gösterilerin sunulmasıyla devam etti.

Gösterilerde, Pelin Asiloğlu’nun ebru sanatı gösterisi büyük ilgi gördü. Etkinlik, katılanların müzik eşliğinde oynamalarıyla sona erdi.

Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ