Reklam
Reklam

HELVACIOĞLU: “HAYVANLARIMIZI BİR GÜN DEĞIL HER GÜN HATIRLIYORUZ”

HELVACIOĞLU: “HAYVANLARIMIZI BİR GÜN DEĞIL HER GÜN HATIRLIYORUZ”
  • 04.10.2019
Reklam

Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü ile ilgili açıklama yaptı.

Keşan Belediye sınırları içerisinde ve sahillerde ki sahipsiz sokak hayvanlarına, Veterinerlik İşleri Müdürlüğü bünyesindeki 2 veteriner hekimi, 1 veteriner sağlık teknikeri ve 3 yardımcı personelle hizmet veriklerini bildiren Helvacıoğlu, “Belediyemizin Geçici Hayvan Barınağı ve ameliyathanemizde sahipsiz sokak hayvanlarının kontrolsüz çoğalmalarının önüne geçmek için kısırlaştırma ameliyatları ve cerrahi operasyon gerektiren yumuşak doku operasyonları ve tedavileri yapılmaktadır. Geçici Hayvan Barınağımızda sahipsiz köpekleri 15-20 gün gün süre ile barındırabilmekteyiz. Barınağımızda karantina bölümü, yavru köpek bölümü, hasta köpek bölümü ve sahiplendirilecek köpekler bölümü bulunmaktadır. Tüm sahipsiz hayvanlara müdahale edilmektedir. Topladığımız sahipsiz sokak hayvanlarının gerekli tedavileri, aşıları, ve müdahale gerektirecek durumları tamamen iyileşene kadar geçici hayvan barınağımızda kontrol altına alınır ve 3 şekilde işaretlenir. İşaretlerimiz küpe, çip takılması ve dövme yapılarak kayıt altına alınır. Daha sonrasında öncelikle sahiplendirilmeye çalışılmaktadır. Bu zaman zarfı içerisinde sahiplenen olmaz ise 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunun 6. maddesi uyarınca alındığı ortamlara bırakılır. Bırakılan bu hayvanlar gezici ekibimiz tarafından belli aralıklar ile kontrol edilmektedir. Vatandaşlarımızın yapmış olduğu hasta, yaralı hayvanlar ile ilgili ihbarlar titizlik ile değerlendirilmektedir. Müdürlüğümüzce 7  adet mama odağı, 7 adet su odağı ve 8 adet kedi mama odağı şehrimizin belli noktalarında bulunmaktadır. Ayrıca Yayla Sahili’nde 6 adet su odağı bulunmaktadır. Erikli, Yayla sahillerinde ve Keşan merkezde daha fazla noktada bulunması için çalışmalarımız devam etmektedir. Keşan Merkez ve sahillerinde özellikle kış aylarında sokak hayvanlarının beslenmesi için mama dağıtımı yapılmaktadır.

2019 yılı içerisinde Sahipsiz Sokak Hayvanları Geçici Bakımevinde 360 sokak köpeği, 65 sokak kedisi kısırlaştırma ile birlikte aşıları (kuduz. iç ve dış parazit aşıları) yapılmış olup ve 360 sokak köpeğine mikroçip ve kulak küpesi takılmıştır. 45 sokak köpeği sahiplendirilmiştir.” dedi.

Sahipsiz sokak hayvanlarının da toplumun bir parçası olduğunun kabul edilip, onlarla birlikte yaşanmasının bilinmesi gerektiğini vurgulayan Mustafa Helvacıoğlu, “Hayvan sahiplerinin de bakmış oldukları hayvanların kimlik kartlarının çıkartmaları, aşılarını tamamlatmaları, Belediyemize kayıt altına aldırmaları ve sorumluluklarını taşımaları gerekmektedir. Çocuklarımıza hayvan edinmeden önce sorumluluklarının neler olacağı anlatılmalıdır. Hayvanların birer birey oldukları, onlarında zorunlu ihtiyaçlarının olduğu unutulmamalıdır. Bu sorumlulukları yerine getirebilecekler ise hayvan sahiplenilmelidir. 24/06/2004 tarih ve 5199 sayılı kanun ile sahipli ve sahipsiz hayvanların hakları koruma altına alınmıştır. Tüm çalışmalarımız bu kanun ve uygulama yönetmeliği esasında yapılmaktadır. Kanun gereği Belediye olarak sahipli hayvanlara herhangi bir müdahalede bulunamamaktayız.” şeklinde konuştu.

Keşan Belediyesi olarak sokak hayvanlarını yılda bir gün değil yılın her günü hatırladıklarını da dile getiren Helvacıoğlu, şunları kaydetti: “İmkanlarımız dahilinde yapılabileceklerin en iyisini yapmak için gayret etmekteyiz. Sizlerde evlerinizde artan yemeklerinizi, sokağınızdaki uygun yerlere bırakarak beslenmelerine yardımcı olabilirsiniz.

4 Ekim Hayvanları Koruma Günü’nün asıl amacı; insanlarda hayvan sevgisini geliştirmek ve bu sevginin devamlılığını sağlamaktır. Hayvan sevgisi, insanları birbirine daha çok yakınlaştırır. Yardımlaşma duygusunu geliştirir. Tabiatı sevmeyi ve korumayı öğretir. Bu güzel duygu ve davranışlar mutluluğumuzu arttırır. İnsansız bir dünya düşünemediğimiz gibi hayvanların olmadığı bir dünyada düşünemeyiz.

Mevcut Geçici Hayvan Barınağımızın yerinin mezbahanın yanında olması, kapasitesinin düşük olması, tıbbi müdahale açısından istenilen koşullarda olmamasından dolayı, Keşan ve mücavir alanlarındaki sokak hayvanlarımız için var olan koşulları iyileştirmek adına; Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından onaylanmış; Paşayiğit Kocayarma mevkisinde bulunan 72.000 m2’lik ormanlık alanda imkanları ve kapasitesi daha geniş bir hayvan barınağı projemizin inşaası %90 seviyelerinde devam etmektedir. Barınağımızda sahipsiz kedi ve köpekler için ayrı bölmeli yerler, sahipsiz kedi ve köpekler için karantina odaları, yaşlı, sahipsiz, terk edilmiş ve güçsüz durumda olan sokak hayvanlarımız  için doğal yaşam alanı, kuş evleri ve bölgemizdeki terk edilmiş, yaşlı ve sahipsiz atlarımızın bakımı için doğal yaşam alanları, laboratuarlar, kırık operasyonlarının yapılacağı Sahipsiz Sokak Hayvanları Geçici Bakımevimiz hazırlanmaktadır.”

 

 

 

Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ