Reklam
Reklam

“HERKESİ DAYANIŞMAYA VE ORTAK MÜCADELEYE DAVET EDİYORUZ”

“HERKESİ DAYANIŞMAYA VE ORTAK MÜCADELEYE DAVET EDİYORUZ”
  • 08.06.2021
Reklam

Keşan Kent Konseyi, Temiz Keşan Derneği, DOÇEK (Keşan Doğa Çevre ve Kültür Derneği) ile SARDOS (Keşan Saros Doğa ve Spor Derneği) tarafından gerçekleştirilen ortak basın açıklamasında, Paşayiğit Mahallesi yakınlarına yapılmak istenen ‘Biyokütle Enerji Santrali’ne ‘Dur!’ denilmesi istedi.

Keşan Kent Konseyi’nde gerçekleştirilen ve saat 14.30 sıralarında başlayan açıklamaya; Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz, Temiz Keşan Derneği Başkanı Ekin Öztürk ve SARDOS Başkanı Faruk Eker katıldı. Ortak açıklamaya imza atan DOÇEK Başkanı Hakan Eşme’nin ise şehir dışında olması nedeniyle katılamadığı belirtildi.

Basın açıklamasını Hasan Karagöz okudu.

“Söz konusu proje engellenmez ve ÇED olumlu raporu alırsa; emsal oluşturacak ve sonrasında Keşan’a doğru olan alanlara yayılarak çok farklı sanayi tesislerinin kurulmasının önü açılacaktır.” denilen açıklamada Keşan Belediyesi ve Keşan’da kuruluşu bulunan başta Keşan Ziraat Odası olmak üzere tüm oda, dernek, Sendika, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler bu konuda dayanışmaya ve ortak mücadeleye davet edildi.

Okunan basın açıklaması şöyle:

“Bir yılı aşkın süredir dünya insanlığının yaşadığı COVID-19 belası bizlere doğal hayatın önemini yani derelerimize, suyumuza, denizimize, havamıza, ormanlarımıza, tarım arazilerimize gözümüz gibi bakmamız gerektiğini adeta başımıza vururcasına gösterdi.

Bu yaşam alanları her birimizin kırmızıçizgisi olmalı ve her türlü kaygıdan uzak tutulmalıdır. Ne yazık ki bu anlamda Keşan tam bir kuşatma altındadır. Bir yandan Saros Körfezi FSRU Limanı ve Kara Boru hattı, diğer yandan yeni Proje Tanıtım ÇED dosyaları verilmiş ve süreci başlatılmış Kömür ocakları. Ve en son Paşayiğit Mahallesinin dibine yapılmak istenen <Biyokütle Enerji Santralı>. Paşayiğit Mahallesi dibine yapılmak istenen Biyokütle Enerji Santralı Keşan Belediye Meclisi gündemini uzun süre meşgul etti. Dışarıdan bakılınca konu Belediye Meclisinde adeta siyasi zıtlaşmaya dönüşmüş görüntüsü vermişti. Oysa konu başta Paşayiğit Mahallesi olmak üzere çevre köyler ile birlikte tüm Keşanlıların yaşamını, yani uzun vadede geleceğini, havasını, suyunu, tarım topraklarını ilgilendiriyordu.

Paşayiğit Mahallesi’ne kuş uçuşu 307 metre mesafede yapılmak istenen Biyokütle Enerji Santralı inşaatı için gerekli 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarıyla ilgili Belediye Başkanlığı’na sunulan dosyada hangi niyetle olduğunu bilmiyoruz ama ÇED gerektirmeyecek günlük toplam 13.1 MWt kurulu gücünde bir santral olacağı belirtilmiştir. 15.04.2021 günü söz konusu planların onayı Belediye Meclisi’nden oy çokluğu ile geçince aynı şirket 4 gün sonra 19.04.2021 günü Edirne Valiliği Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne kapasite artırımını içeren Proje Tanıtım Dosyasını (PTD) sunmuştur. Bu dosya ile günlük kapasite dört kat arttırılarak 56.4 MWt kurulum gücüne çıkarılmış dosya kabul edilip ÇED süreci ilgili bakanlıkça başlatılmıştır. Bu artış ile söz konusu santralın çevreye vereceği zarar da dört kat artmıştır. Yüklenici firmanın Belediye Meclisine sunduğu ilk dosyaya sadık kalmaması kabul edilemez.

Bu santral ciddi anlamda su tüketen özelliğe sahiptir. Proje alanı etrafında 5-6 metre derinliklerdeki sızıntı yeraltı sularından başka su bulunmadığı uzmanlarca ifade edilmektedir. Bu sular da santral tarafından çekildiğinde tarım ve içme suyu yönünden çevresine felaket getirir. Ayrıca PTD’na göre günlük 12 ton atık su çıkacağı ve bunun belediye kanalına verileceği belirtiliyor. SKKY’ne göre tablo 20.6’da kirletici parametrelerin sınır değerleri belirtilmiş olup bu işlet suyunun ölçümleri yapılmadan, arıtılmadan belediye kanalizasyon şebekesine ve dolayısıyla dereye verilmesi ayrıca bir felakete davetiye çıkarmış olacaktır.

Bu proje için birinci sınıf tarım arazisinin seçilmiş olması mevcut mevzuatlara aykırıdır. Mevcut mevzuatlara göre bu tür projeler çevresinde varsa terk edilmiş kömür veya taş ocaklarının yerlerine, yoksa bozulmuş meralara veya hazine yerlerine, bunlarda yoksa sekizinci sınıf tarım arazilerinden başlayarak aşağıya doğru bir yer seçimi olmalı diyor. Kaldı ki Edirne İl Orman Müdürlüğü bu projenin yer seçimine olumsuz görüş bildirmiş ama Edirne İl Toprak Koruma Kurulu hangi gerekçelerle projeye izin vermiştir?

Tesisin yakıt depolama alanı ciddi yangın riski oluşturmakta ve projede belirtilen önlemler yetersizdir. Yine çıkacak külün nasıl bertaraf edileceği, hangi kurumlara verileceği belirtilmemiş, yuvarlak cümlelerle geçiştirilmiştir.

Belediye Meclisi’nde onaylanan planların askı süresi bitmeden inşaata başlanmış olması ayrı bir tartışma konusudur.

Proje yetkilileri tarafından Paşayiğit halkına iş olanakları sağlanacağı yaygın bir şekilde anlatılmaktadır. Ancak PTD’nın 23. sayfasında işletme aşamasında 16 personelin çalışacağı açık ve net bir şekilde belirtilmiştir.

Benzer tesisler İpsala Sarıcaali köyü ve Kumdere köylerinde mevcuttur. İhtiyaç duyduğu yakıtı Paşayiğit ve çevresinden karşılaması pek olası görünmüyor ama nereden karşılayacağı projede çok açık olarak belirtilmiyor.

Söz konusu proje engellenmez ve ÇED olumlu raporu alırsa emsal oluşturacak ve sonrasında Keşan’a doğru olan alanlara yayılarak çok farklı sanayi tesislerinin kurulmasının önü açılacaktır. Bu nedenle Keşan Belediyesi ve Keşan’da kuruluşu bulunan başta Keşan Ziraat Odası olmak üzere tüm oda, dernek, Sendika, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partileri bu konuda bizlerle dayanışmaya ve ortak mücadeleye davet ediyoruz.

Hiçbir siyasi kaygıya kapılmadan Keşan olarak bu projeye dur demeliyiz. 11 Haziran 2021 Cuma günü proje imar planlarına yapılan itirazları görüşmek üzere Belediye Meclisinin olağanüstü toplanacağını öğrenmiş bulunuyoruz. Bu Keşan için büyük şanstır ve iyi değerlendirilmelidir.”

 

Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ