Reklam
Reklam

KEŞAN TSO KADIN GİRİŞİMCİLER TEMSİLCİSİ EMİNE GÜNAY, 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ’NÜ KUTLADI

KEŞAN TSO KADIN GİRİŞİMCİLER TEMSİLCİSİ EMİNE GÜNAY, 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ’NÜ KUTLADI
  • 06.03.2020
Reklam

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Edirne İl İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Keşan Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Kadın Girişimciler Temsilcisi Emine Günay, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.

Günay açıklamasında, şunları ifade etti: “8 Mart 1857 de Amerika’da daha iyi çalışma şartları için grev yapan işçilerden 129 kadın işçi yanarak can verince 8 Mart günü Dünya Kadınlar Günü olarak ilan edildi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. Kadınların ekonomik, sosyal ve siyasi bilincinin geliştirilmesi ve bu alandaki başarıların kutlanması amaçlanmıştır.Kadınlara çiçek alınarak geçiştirilecek bir gün değildir.

8 Mart 1857 günü yaslı bir direniştir ve kadınlar en büyük direnişçilerdir. Şiddete, acıya, yokluğa, yok sayılmaya, tehditlere, ayrımcılığa, karşı hep bir ağızdan daha güçlü direnmenin ve dikkat çekmenin günüdür. 8 Mart kadın sorunların temelinde ekonomik güçsüzlüğün yattığını düşünüyoruz. Kadınlar ekonomik güçlerini ellerine aldıklarında bir çok meselenin kendiliğinden ortadan kalkacağına inanıyoruz. Bu nedenle en büyük mücadelemizi kadınlar ekonomik güçlerini kazanabilsinler diye veriyoruz. Eşinden şiddet gören kadın, çalışmıyorsa içinde bulunduğu kötü koşullara rağmen yaşadığı hayata katlanmak zorunda kalıyor. Ayrılsa kendine ve çocuklarına bakabilecek maddi gücü yok. Bu ve bunun gibi nedenlerle kadınların iş hayatında daha çok yer almasını istiyoruz.”

Kadınların üretime, yönetime katıldıklarının her ülkede, toplumsal gelişme çabalarında önemli ve etkin roller üstlendiklerine tanık olduklarına da dikkat çeken Emine Günay, açıklamasına şöyle devam etti: “Kadınların emeği ve katkısı olmadan hiçbir ülkenin demokratikleşmesinin ve kalkınmasının mümkün olmadığını düşünüyoruz.

Dünyada açlığın, savaşın, göçün en ağır bedellerini kadınlar ödüyor. Geleneksel yapımız gereği ne evine ne işine ait olamayan Türk kadınının önemli bir oranı günümüzde hala fiziksel ve duygusal şiddete maruz kalıyor. %30’a yakın kadının eşi veya sevgilisi tarafından çalışması yasaklanıyor. Bu tablonun değişmesi için kadın meselelerine proje ve eylemlerle dikkat çekmeye çözüm bulmaya çalışıyoruz.

Cinsiyet eşitsizliği, ekonomik eşitsizlikler, şiddet, baskılanma, kadın cinayetleri gibi meseleler kadın sorunuymuş gibi görünse de aslında çoğu kadının mağdur olduğu erkek sorunudur. Erkekleri bu konuda eğitebildiğimiz ve erkek söylemlerini dilimizden uzaklaştırmayı başardığımızda meselenin önemli bir kısmının çözüleceğine inanıyoruz. Erkek ve kadın olarak meseleye yaklaştığımız sürece eşitliğin sağlanması mümkün değildir. Eşitlik istiyorsak insan olmak paydasında birleşmeliyiz. ‘Erkek sözü’  deniyor mesela. Kadın söz verince tutmuyor mu? Doğrusu; insan sözüdür. İnsan olan sözünde durur. ‘Elinin hamuruyla Erkek işine karışma’ deniyor mesela. İşin; erkeği, kadını olmaz. İnsan olan işini hakkıyla ve layığıyla yapar. Bu nedenle dilimize yerleşen söylemleri kullanırken daha dikkatli olmalıyız.

Toplumu derinden üzen kadın meselelerinde erkeklerin her platformda kadının yanında daha çok yer almasından yanayım. Bu meselelerin çözümü sadece kadınların omuzlarına bırakılmamalıdır.”

Günay, açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Kadınların sosyal ekonomik siyasal anlamda ilerlemesinde geçmişten günümüze emeği geçen her bir kadını saygıyla anıyorum. İnsan olmanın onurunda birleşerek ülkemizi üretim ve ekonomide daha iyi yerlere getirebilmek dileğiyle tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum.”

 

Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ