Reklam
Reklam

“HAM MADDEDEKİ KRİZ DEVAM EDERSE BU FİYATLARIN DAHA DA ARTABİLECEĞİ ÖN GÖRÜLÜYOR”

“HAM MADDEDEKİ KRİZ DEVAM EDERSE BU FİYATLARIN DAHA DA ARTABİLECEĞİ ÖN GÖRÜLÜYOR”
  • 31.03.2022
Reklam

Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kadir Mutaf, bugün düzenlediği basın toplantısında, mobilya sektörünün sorunları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Mutaf, mobilya üretiminde kullanılan hammaddelerin iç piyasada yeteri kadar bulunmamasının, sektörü durma noktasına getirdiğini vurguladı.

Mobilya sektöründe çok ciddi sıkıntılar yaşandığını kaydeden Kadir Mutaf, şunları söyledi: “Mobilya üretiminde kullanılan ham madde ürünlerinin iç piyasada yeteri kadar bulunmamasından dolayı mobilya sektöründe üretim durma noktasına geldi. Hatta ciddi sayıda üretim yapan firmalar geçici olarak üretimi durdurma kararı aldı. Bunun nedeni iç piyasada mobilya ham maddesi olarak belirlediğimiz malzemeler bulunamaması. Bu malzemeler de işlenmemiş sunta ve MDF gibi gruplar. Mobilya grubunun ana ham maddesini oluşturan grupların işlenmemiş halde bulunmamasından dolayı insanlar ham maddeye erişmekte zorluk yaşıyorlar. Kurdaki döviz artışları, artan maliyet tutarları ve ham maddedeki olağan dışı yüksek fiyat artışı mobilya sektörünü ciddi anlamda etkiliyor. Mobilya Sanayicileri Derneği’nin yapmış olduğu çalışmaya göre evlenen bir çift geçen yıl ortalama 40 bin liraya yakın bir tutarla evini eşyalarını alabiliyorken bu yıl ise rakamlar 70 ila 80 bin lira seviyelerine yükselmiş. Bu ham maddedeki kriz devam ederse bu fiyatların daha da artabileceği ön görülüyor. Buda tüketiciye ciddi anlamda yansımış oluyor. Mobilya sektörünün yaşamış olduğu kötü bir durum.”

“İÇ PİYASAYA VE MOBİLYA SEKTÖRÜNE ÜRÜN BULAMIYORUZ”

Yemek odası, yatak odası, genç odası, büro mobilyası, koltuk takımı, oturma grubu, mutfak mobilyası ve kapı gibi hazır mobilya, işlenmiş nihai ürünlerin her yıl ihracat fazlası verdiğine de dikkat çeken Başkan Yardımcısı Kadir Mutaf, “Mobilya sektöründe ciddi anlamda çok iyi durumdayız ve iyi bir ihracat rakamımız var. Fakat iç piyasada ham madde bulunamadığından dolayı üretim yapılamıyor ve bu da hem ihracat rakamlarını düşürüyor hem de iç piyasadaki tüketici yüksek bedelle mobilya almış oluyor. Bugün sınırda yaşadığımız bir bölgede olduğumuzu düşünürsek; biz Batı Trakya’ya, Yunanistan’a mal satmak arzusuyla işlemlerimize devam ederken ciddi maliyet artışlarından dolayı kur yüksek olsa da fiyatımız yüksek kalıyor. Hammadde konusunda yaşanan sıkıntıların çözülmesi için acilen bir önlem alınmasını bekliyoruz. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği nezdinde de bu konuyla ilgili girişimlerde bulunduk. Hem ihracattaki avantajımızı kaybetmemek hem de üretim maliyetlerinin daha da artmaması için bu mobilyadaki ham madde ürünlerini yani işlenmemiş sunta ve MDF gibi grupların işlenmeden ihraç edilmesine bir kota veya sınırlama getirilmesini bekliyoruz. Bugün bu ürünler ciddi anlamda ihraç edildiği için iç piyasaya ve mobilya sektörüne ürün bulamıyoruz. Bu konuda birçok ortak kurumunun kati değerlendirmesidir. Odalar ve Borsalar Birliğinin, Mobilya Sanayicileri Derneği ve Keşan Ticaret Sanayi Odası olarak yetkililerden beklentimiz bu. Bu ham madde ürünlerine bir sınırlandırma getirilmesi ve en azından iç piyasadaki krizi önlemek adına faydalı olacağını düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

“KEŞAN’DAKİ MOBİLYA ÜRETİCİLERİMİZLE CİDDİ KAPASİTEDE HİZMET VERİYORUZ”

Mutaf, açıklamasını şöyle tamamladı: “Hem Batı Trakya’ya ihracat anlamında hizmet veriyoruz hem de Keşan’da bölgeye yani Gelibolu, Malkara, Uzunköprü, Keşan ve Enez’in merkezini de düşünürsek aslında geniş bir coğrafyaya Keşan’daki mobilya üreticilerimizle ciddi kapasitede hizmet veriyoruz. Bu durum onlara da yansımakta çünkü ham madde ve işleyecek alternatif ürün bulamıyorlar. Bu hem sürelerin uzamasına hem müşteriye sağlıklı cevap verememe anlamına geliyor. Her gün değişken fiyat girdilerinin olmasından dolayı bu pazarın küçülmesine neden oluyor. Bu büyük sanayiler için önemli olduğu kadar bizim gibi yerleşim yerlerinde de ciddi anlamda etkileniyor. Çünkü biz ham maddeye büyük şehirden biraz daha zor ulaşan bir bölgeyiz.”

Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ