Reklam
Reklam

ROMANLARIN SORUNLARINI DA ANLATTI

ROMANLARIN SORUNLARINI DA ANLATTI
  • 01.08.2019
Reklam

Keşan Eğitim ve Dayanışma Federasyonu Başkanı Hasret Dinç, 2 Ağustos Romanları Anma Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaparken, Romanların sorunlarını da anlattı.

Dinç, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Romanlar, birçok Avrupalı için 2. Dünya Savaşı’nın görmezden gelinen mağdurlarıdır. Onların maruz kaldığı zulmü anlatmak kelimelere sığacak gibi değildir. İnsanlık tarihinin utanç verici zulmü Nazi Almanya’sında başlamış ve Nazi Milliyetçiliği Avrupa’nın birçok ülkesini etkisi altına almıştır. Romanlara karşı Avrupa’nın birçok ülkesinde şiddet seviyeleri farklı farklı şeklilerde görülmüştür. Romanlar ‘Aryan ırkı’ için tehdit oluşturduğu düşüncesine inanıldı, o yüzden  ‘asosyal’ ve ‘aşağı ırk’ olarak görüldü.

2 Ağustos 1944 yılında Auschwitz kampında bir günde 3 bin Roman katledildi. 2. Dünya Savaşı’nda ve Nazilerin soykırımında hayatını kaybeden 220 bin ila 500 bin Roman olduğu düşünülmektedir.”

Katliamın tarihçesi ile ilgili de Hasret Dinç, şunları anlattı: “2 Ağustos 1944’ü 3 Ağustos 1944’e bağlayan gece, Auschwitz-Birkenau’daki ‘Çingene Kampı’ (Gypsy Camp) olarak adlandırılan bölüme gaz verilerek oradakiler yok edildi ve böylece kampın bu bölümü kapatılmış oldu. Bu nedenle 2 Ağustos ‘Roman Gecesi’ olarak adlandırılıyor ve ‘Romanları Anma Günü’ olarak kabul ediliyor. Almanya ancak 1982 yılında Romanların tıpkı Yahudiler gibi Hitler’in hedefi olduğunu ve soykırımına uğradığını, Birleşmiş Milletler de 1989 yılında etnik nedenlerden dolayı soykırımına tabi tutulduklarını kabul etti.

Yakın tarihe bakıldığında Osmanlı Devletinde Türkiye Cumhuriyet’inde böyle üzücü olaylar yaşanmamıştır. Kadim Roman halkının Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti döneminde ülkelerine aşkla bağlılığı bilinmektedir. İstanbul Fethinde Roman vatandaşların büyük katkısı olduğu bir çok kaynaktan verilmektedir. Sulukule’den arkadaşlarımız ile yaptığımız görüşmelerde Sulukule’nin Fatih Sultan Mehmet Han tarafında onlara verildiğini, dedelerinden kalan miras olarak söz etmesi Kadim Roman haklı özetlemeye yeterlidir.”

Cumhuriyet döneminde sanayileşmenin gelmesi ile Romanların öz mesleklerinden uzaklaşmış, sosyo-ekonomik sorunlar yaşamaya başladığını kaydeden Dinç, “Bunun etkisi ile farklı mesleklere yönelmeler başlamıştır. Ülkemiz tarihinde bakıldığında Roman açılımı ve Siroma projesi romanların sorunlarına yönelik çalışmalar olarak göze çarpmaktadır. Belediyeler birliği ve birçok kuruluşun paydaş yürüttüğü Romatech diye bir proje çalışması kısa bir süre önce başlamıştır. Projeye Keşan’dan  sivil toplum örgütü temsilcisi ve belediyeden katılımcı bulunmamaktadır. 10 bin üzeri Romanın olduğu Keşan’dan katılımcı olmamasının nedeni bilinmemektedir.

Bir çok bakanlık bir araya gelerek, barınma, eğitim ve sağlık istihdam gibi temel sorunlara çözüm yolları aramaktadır ve ülke genelinde çalışmaları bulunmaktadır. Ona rağmen özellikle eğitim ve istihdam alanında büyük sorunlar yaşayan kadim Roman toplumu sorunlar ile boğuşurken; üstüne nefret, şiddet, ayrımcılık, eşitsizliğe maruz kalmaları hiçbir vicdana sığmamaktadır. Herkesin kelimelerinde ‘Eşitlik ve İnsani’ değerler bulunmakta, real hayatın yansımasında ise pek de öyle olmadığını görmekteyiz.

Roman insanı ile çalışmak istememesi insani değerlere pekte saygılı olmadığını göstermektedir. Söylemlere bakıldığında ‘Biz beraber büyüdük’, ‘Beraber yaşıyoruz’’, ‘Ben onlar içinde büyüdüm’ gibi ve benzeri cümleler samimiyetsizliğin lafa dökülmüş halini yansıtmaktadır. Roman vatandaşların sorunlarının çözümlerinde herkesten samimi olmalarını rica ediyorum.” dedi.

Keşan Eğitim ve Dayanışma Federasyonu olarak Keşan’dan 5 dernek, Edirne genelinden 7 dernek ile çalıştıklarını bildiren Hasret Dinç, şunları söyledi: “Bir araya gelerek aldığımız karar sonucunda bu yılın sonuna kadar ‘Cep Telefonundan Keşan’ isimli resim sergisi ile deneme olarak gördüğümüz 4 veya 8 sayfalık dergi çıkarmaya çalışacağız.

Ayrıca Kurban Bayramı dolayısı ile bizlere ulaşan nakdi ve ayni yardım etmek isteyen Keşan’da yaşayan vatandaşlara teşekkür ederiz. Elden hiçbir nakdi ve ayni yardım kabul etmeyeceklerimizi arayan kişilere bildirdik. Aynı zaman Keşan piyasasında yardım toplayan kişileri sorgulamak gerektiğini düşünmekteyim. Herkes kafasına göre ayni ve nakdi yardım toplamaz, Kaymakamlıktan gerekli izinler olmalıdır. 2860 sayılı yardım toplama kanunu göre hareket etmek zorundadır. Bu kanuna aykırı hareket eden herkes suçlu durumdadır, mutlaka cezalandırılmalıdır. Çok fazla konuşulacak konu olduğunu düşünmekteyim. Elimizden geldiğince zaman zaman değinmeye çalışacağız.  Keşan Eğitim ve Dayanışma Federasyonu olarak; bir daha 2 Ağustosların yaşanmaması dileğiyle; 2 Ağustos Romanları Anma Gününde, katledilen Romanları saygı ile anlıyoruz.”

Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ