Reklam
Reklam

“TÜRKİYE’DE EĞİTİM SÜREÇLERİ”

“TÜRKİYE’DE EĞİTİM SÜREÇLERİ”
  • 28.10.2022
Reklam

          Yurt dışına öğrenci yollanmasına,  29 Ekim 1924’te Maarif Vekaleti’nin açtığı Avrupa sınavıyla uygulanmaya başlanmıştır. İlk açılan sınavda  Avrupa’da öğrenim hakkı kazanan 22 genç;  Almanya, Belçika ve Fransa’ya gönderilmiştir.  Ocak 1925 tarihinde İstanbul’dan bir gemiyle yola çıkan Türk gençleri döndüklerinde, kendi alanlarında yüksek başarı sağlamıştır. Bu gençlerden bazıları; Ulvi Cemal Erkin, Cemil Sena Ongun,  Ekrem Zeki Ün, Sadi Irmak, Suat Hayri Ürgüplü, Osman Horasanlı, Ali Münip Karsan’dır.

Bu seçilmiş Anadolu gençlerinin birçoğu, henüz o günlerde  yaşadıkları kentten çıkıp İstanbul’u bile görmemişlerdi, Avrupa kentleriyle tanışmışlar ve orada devletin sağladığı yüksek ödeneklerle zorluk çekmeden öğrenimlerini sürdürmüşlerdir. II. Dünya Savaşı’nın darmadağı-nık ettiği yıllarda eğitim gören öğrenciler, döndüklerinde her biri bu ülkenin tarihine bilimine, sanatına, sanayine öncüler olarak geçtiler ve tüm bu dallarda ülkemizde ilk ciddi adımlar bu insanlara aittir.
Haşim Şensoy, Türkiye’nin ilk elektrik mühendislerinden, Keban Barajı projesini gerçekleştirdi. Cevdet Arun, Türkiye’nin ilk beden eğitimi öğretmeni, halk danslarının grup halinde sergilenmesini sağlayan ilk ekibin kurucusuydu. Hasan Tahsin Önalp, 44. Hükümetin Bayındırlık Bakanı oldu. 24, 25 ve 44’üncü hükümetlerin Sanayi Bakanı Şahap Kocatopçu, 1916 doğumlu. Belçika ve ABD’de eğitim gördü. İlk metalürji mühendisi Bahri Ersöz, ilk Endüstri Mühendisi Adnan Erkmenol, ilk sanat tarihçisi Oktay Aslanapa, ilk kimya mühendisi Adnan Şener, Türkiye’nin ilk makine mühendisi, Hamit Geriş yüzlerce gençten sadece birkaçı.

Bu gençlerimizden birçoğu iki-üç diplomayla geri dönmüş aralarından 13 öğrenci savaş sırasında Almanya’da hayatını kaybetmişti. Her biri önemli kurumların başında yöneticilik yapmıştır. Bu gün kullandığımız bardak, bindiğimiz araba ve daha pek çok şey bu değerli insanların yaratılarından bize kalanlar.

Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ