BÜYÜK BÖLÜMÜ KUMAR BAĞIMLILIĞI
Geçtiğimiz yıl Ekim ayında Keşan’da açılan YEDAM (Yeşilay Danışmanlık Merkezi) Keşan Şubesi, bağımlılıktan kurtulmak isteyenlere destek olmaya devam ediyor.
YEDAM’a açıldığı günden beri 111 kişinin danıştığı belirtilirken, danışanların büyük bir kısmının ise kumar bağımlılarının oluşturduğu kaydedildi.
Bugün YEDAM Keşan Şubesi’ni ziyaret eden Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı ve Yeşilay Trakya Bölge Koordinatörü Sebahattin Bilgiç, kahvaltıda basın mensupları ile bir araya geldi.
Kahvaltıya; Keşan Aile ve Sosyal Hizmetler İlçe Müdürü ve Yeşilay İlçe Temsilcisi Nergis Mustafapaşa, Koordinatör personeli Çisem Berçin Günday, Yeşilay İlçe eski Temsilcisi Ramazan Kök ile YEDAM Keşan Şubesi’nde görevli psikologlar ile Sosyal Hizmet Uzmanları katıldı.
“BİR KİŞİYE BİLE FAYDALI OLABİLİRSEK NE MUTLU BİZE”
Türkiye’deki bağımlılıkla mücadele modüllerini çocuklar başta olmak üzere herkese anlatmaya çalıştıklarının altını çizen Sebahattin Bilgiç, şunları ifade etti: “Okulları çok önemsiyoruz. Okullarda PDR uzmanlarımıza Yeşilay tarafından eğitimler verildi. Bir kişiye ‘Yapma’ demek kolaydır. Nasıl yapılmayacağını, nasıl mücadele edileceğini gösterme konusunda yardımcı oluyoruz. Yaptığımız çalışmalar sonucunda spor kulüplerimizde lisanslı sporcularımız var. Spor, beceri kurslarıyla, kültür sanat etkinlikleriyle bilinçlendirme çalışmaları gayretleri içerisindeyiz. Yeşilay, sadece bilinçlendirme çalışmaları yeterli olmadığı için YEDAM’ı kurdu. Bütün Türkiye ve Kıbrıs’ta dahil 107 tane YEDAM kuruldu. Psikososyal destek veren kurumlarımız tamamı ile ücretsiz. Yeşilay merkez bir üst adım olarak rehabilitasyon merkezleri kurdu ve kurmaya devam ediyor. 40 yataklı, yatılı olarak kuruldu. Edirne’ye en yakın merkez Bursa’da faaliyete geçti. Bizim gayemiz bir kişiye bile faydalı olabilirsek ne mutlu bize. Biz Yeşilay olarak gönüllü çalışıyoruz. Rehabilite etme adına maçlara, masa tenisine, farklı dallara yolladığımız bağımlılarımız var. İnsanlar nereye müracaat edeceklerini bilmelerinde fayda var. Bütün amacımız sağlıklı bir yaşam kurabilmek. Sağlıktan büyük bir kıymet yok.”
YEDAM Keşan Şubesi’nde görevli sosyal hizmet uzmanı da Yeşilay’ın birkaç ayağı olduğunu vurgulayan Bilgiç, “Önleyici faaliyetler yürütürken eğitim, tanıtım gibi çalışmaları yönetirken biz de Yeşilay Danışmanlık Merkezi olarak 2015 yılından itibaren danışmanlık faaliyeti yürütüyoruz. 2 psikolog, 1 sosyal hizmet uzmanı olarak danışanların süreçlerini yürütüyoruz. Alkol bağımlılığı ile mücadele ediyoruz. Kumar oynama süreci olan maddi ve manevi sorun yaşayan kişilerle görüşme gerçekleştiriyoruz. Teknoloji bağımlılığı da çağın büyük bir sorunu olduğu için çocuk-ergen dediğimiz 12 yaş üzeri yetişkinlerle de çalışıyoruz. Sigara, tütün, elektronik sigara bağımlılığına da burada hizmet sağlıyoruz. Madde bağımlılığı tedavi hizmetimiz mevcut. 2015 yılında kurulan danışma hattımız var. Bu hattın farkı hattın ucunda uzman kişiler var. Bir ön görüşme yapılıyor. Görüşmede kişilerden bilgiler alınıyor. Hangi ildeyse en yakın YEDAM’a yönlendirilmiş oluyor. Randevu alındıktan sonra psikologlarımız ön değerlendirme sürecini yaptıktan sonra ihtiyaçları ve isteği sürecinde ilerliyoruz. Danışanın motivasyonu çok önemli. Ne istediği, hayatına nasıl devam etmek isteği, neye ihtiyacı olduğu, bunların hepsi için kapsamlı bir değerlendirme yapıyoruz. Kişilerle haftalık olarak tamamen ücretsiz bir şekilde görüşme gerçekleştiriyor ve tedaviyi yürütmüş oluyoruz. Bu süreçte ailesiyle de görüşme gerçekleştiriyoruz. Bağımlılık aynı zamanda bir aile hastalığı, ailenin de ihtiyacı, kaygıları olabiliyor. Onları da sürece dahil etmiş oluyoruz. Atölye faaliyetleri yürütüyoruz. Atölye ve yeniden yaşam etkinliklerimiz var. El sanatları, ahşap boyamalar gibi etkinliklerimiz var. Atölye etkinlik kılavuzu gereğince bağımlılık tedavisinde yapmış olduğumuz bir takım sanat etkinlikleri. Yeşilay bütüncül bir şekilde bağımlılığı ele alıyor. Sistematik bir şekilde ilerlenmesi gereken bir durum. Gizlilik esasıyla, ücretsiz bir şekilde süreci yönetiyoruz.” diye konuştu.
Diğer yandan, YEDAM Keşan Şubesi’ne açıldığı günden bu yana 111 kişinin danıştığı ve bu danışanların büyük bir bölümünün kumar bağımlılığı ile ilgili olduğu ifade edildi.
Online ve yüz yüze görüşmelerin yapıldığı belirtilen YEDAM Keşan Şubesi’nde, açıldığı günden beri toplamda 5 bin 613 görüşme gerçekleştirildiği de kaydedildi.