Reklam
Reklam

DANİŞMENT ÇÖPLERİ VE BELEDİYE…

DANİŞMENT ÇÖPLERİ VE BELEDİYE…
  • 15.11.2021
Reklam

Son sözümüzü baştan söyleyelim; sahiller belediyenin harcı değil maalesef. Bugün gördüğümüz manzara şu; sahillerimiz bakımsızlık, ilgisizlik, yönetimsizlik arasında kalmış ve maalesef turizm adına sadece ilkel girişimciliğin özverisi altında yaşam savaşı vermektedir.

Sahillerimizde ya sahil belediyeciliği oluşturulmalı ya da il genel meclisine bağlı kadrolu ve bütçeli yönetimler oluşmalı. Belediyeler maalesef çok yönlü yönetimsel boşluklarımızı doldurmaktan oldukça uzaklar. Sorunları ya kavramıyorlar ya da ”yerinde yönetim” kurallarından bihaberler.

Köy yönetmiyorsunuz beyler. Yönettiğiniz sahillerin toplamı ilçenizden daha kalabalık, daha potansiyelli ve bence daha bilinçli insanların oluşturduğu alanlar. Nutuk atarak çözüm bulunacak yerler asla değil. Her belediye iş başı yaptığında şu söylemde bulunuyorlar. ”Efendim biz sahiller için iller bankasından kişi başı gelir elde edemiyoruz, o nedenle bütçe sıkıntımızdan dolayı hizmet götüremiyoruz.”

Bu bence çokça doğru değil. Erikli-Danişment- Yayla’yı ele alalım. Bina sayısı en az Keşan kadar yani 14.000 ev ve iş yerimiz var. Bina vergimizi en az Keşan kadar ödüyoruz. Keza çöp vergimiz, kışın en az kadroyla hizmet vermenize rağmen Keşan kadar vergi veriyoruz. Su paramız  Keşan’dan daha pahalı. Keza su aboneliğimizse Keşan’ın nerdeyse 10 katı. Keşan’da su abone ücreti 200-300 TL, bizde 2300 TL üzerinde. Bizimde  belediyeye kira ödeyen iş yerlerimiz var. Tamam sayıca Keşan’la kıyaslanmaz ama sahiller hiçte az değil.

Yani devletten alınan kişi başı tahminen 30-40 TL ek ücret çokta belirleyici değil. Bina, çöp ve su parası yönünden Keşan’ı maalesef sahiller besliyor. Ama hizmete gelince yeterince almıyoruz. Çünkü acı ama gerçek ”BİZ OY VERMİYORUZ BELEDİYEYE”

Belediye ve bölge milletvekillerine önerimizdir. Hazırlanıp kanun teklifi versinler sahiller için. Sahilde yaşayanlar yazın en az 6 ayını sahilde geçiriyorlar. İKİNCİ ADRES UYGULAMASI YAPILSIN VE SAHİLİ OLAN BELEDİYELERE, ADRES BİLDİRENLERİN SAYISI KADAR EK ÖDEME YAPILSIN. BU ORAN YERLEŞİK NÜFUSA HAKSIZLIK OLMAMASI ADINA %50 OLARAK BELİRLENEBİLİR.

Ya da ikinci adres uygulaması ile sahil belediyeleri kurulsun. Belediyelerde bize hizmet götürememe yükünden kurtulsun.

Bilindiği üzere en büyük sorunlardan biri çöp. Ve maalesef çevre temizliği konusunda belediyelerin çalışması hiç yok. Bizler YAYLA SAHİL PLATFORMU olarak her sene çevre temizliği yapmamıza rağmen, hatta bizden de bağımsız küçük gruplar belli kirliliklere müdahale edip temizlik yapmasına rağmen, sorun çözülmüyor.

İşte son örnek; danişment seyir tepe dediğimiz bölgede kirlilik son safhada. Bölgedeki çöp konteynerini de alınınca, çöpler yerlerde. Bölgenin bir özelliği de uçurum kenarı olması. Buranın temizliği özel ekiple yapılması gereken alan olması. Biz emeklilerin harcı değil.

Bu alan için acil çözüm gerekiyor. Tamam burada rant yok, ek gelir yok. Burada özveri, hizmet ve bilinç gerekiyor sadece.

Yıllardır söylüyoruz; hizmet etmek isteyenlere. Sahiller için master plan şart. Bu master plan içinde ve yönetim kadrosunda sivil toplum örgütleri şart. Sahillerin yangın gibi, su problemi gibi, arıtma gibi, yol ve kaldırım gibi, arazilerin ranta kurban edilmesi gibi, hukuksuz işlemlere tabi olması gibi, doğasının korunamaması gibi problemleri çok.

Ve maalesef sahilleri yönetme becerisine sahip belediye yönetimleri de yok. Turizm cennetlerimiz rant ve reklam anlayışlarına kurban edilemeyecek kadar değerlidir. Biz bu değerleri korumakta kararlıyız.

Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ