Reklam
Reklam

DEMİRKAN: “TAŞIMACILIK SEKTÖRÜNDEKİ MALİYETLER YÜZDE 70 ARTTI”

DEMİRKAN: “TAŞIMACILIK SEKTÖRÜNDEKİ MALİYETLER YÜZDE 70 ARTTI”
  • 19.07.2023
Reklam

Akaryakıta son dönemde yapılan zamları değerlendiren Keşan Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mahmut Demirkan, “Ticari araçlarda ÖTV indiriminin devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

Akaryakıttan alınan ÖTV tutarlarının artmasının ardından Keşan Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mahmut Demirkan, açıklamada bulundu.

“ALINAN PARA, ARACIN MAZOT MASRAFINI BİLE KARŞILAYAMIYOR”

Akaryakıta, yedek parçaya, sigortaya ve kastolara gelen zamlarla boğuştuklarını dile getiren Başkan Demirkan şunları ifade etti: “M plakaya yeni bir tarife almak için yaklaşık olarak 6 ay gibi bir süre bekleyerek ancak yeni bir zam alabilmiştik. Tam yeni bir tarife aldık derken hemen ardından Yakıttan ÖTV indirimi yapılması güzel bir şekilde gidiyordu ama 15 Temmuz’la 16 Temmuz’u birbirine bağlayan gece yeni bir sürpriz ile karşılaştık. Yaklaşık 5 ila 6 liralık bir fark meydana geldi. Taşımacı arkadaşlarımız alınmış işlerine gidemeyeceklerini söylediler. Bu konuda taşımacı sektöründeki arkadaşlar haklı. Beli bir kilometre oranında belli rakamlara göre aldığımız işler bunlar. Böyle bir zam geldiğinde büyük tır ve kamyonlarda inanılmaz bir fark yaratıyor. Alacağı para aracın mazot masrafını bile karşılayamıyor. Ticari araçlarda ÖTV indiriminin devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ticari araçlarımız olmazsa olmazlarımız arasında yer alıyor. Ticari aracı bir kazanç olarak da düşünmemek lazım. Biz yaptığımız ticaretten ekmek yiyoruz ama aynı zamanda halka hizmet veren topluluklarız. Bize indirimli akaryakıt versin ki bizler de şehiriçinde 70 lira yerine 30 liraya taşıyıp hizmet verelim. ÖTV’yi geri çekip indirimini yapıp ticari araçlara bir özellik tanınmalı. Kamyonundan tırına kadar bu tüm ticari araçlar için geçerli. Bize ne kadar indirim yaparsa bizlerde halka yapacağımız hizmet o kadar çok faydalı olur. Akaryakıta gelen zamlarla beraber Antalya tarafından bizim bu tarafa gelecek sebze ve meyvedeki nakliyatın ne kadar artış yaşanabileceğini tahmin edebiliyoruz. Bu artış daha tarladayken başlayacak. Tarladan geçtikten sonra bu zamlarla beraber nakliyat kısmında da zamlar meydana gelecek. Vergi levhasında ticari araç yazıp devletine vergisini veren tüm taşımacı sektörü ve esnafa yönelik bir çözüm üretilmeli. Diğer türlü bizim ayakta durma sansımız yok. 400 bin lira sattığımız aracın yerine yenisini almaya koymak istesek fiyatı en az 1 milyon liradan başlıyor. Bu gün en ucuz bir tır 6 ila 7 milyon liradan başlıyor. Bizler bu fiyatlarda araçlarımızı nasıl değiştirip yenileceğiz?”

Başkan Mahmut Demirkan, ticari araçların diğer giderlerine de değinerek şunları söyledi: “Bir ticari aracın yağ tenekesi bin 200 liradan, bin 800 liraya yükselmiş. Akaryakıt filolarını bile tankerlerde gezdirdikleri söylenmekte. Bu durum yeni bir zam beklentisinin olduğunu göstermekte. ÖTV’ye gelen 5 ila 6 liralık fark, taşımacı sektörünün yanı sıra tüm halkın gündemini değiştirdi. Tekstilden mutfağa kadar akla gelebilecek her konuda büyük farklar yaşanacağı gözlemlenmekte. Bir kargo şirketinden bugün en ufak bir malzeme getirmeye kalktığında 50 ila 60 lira gibi bir ücret ödüyorsun. Bizler plakalar için kargoya ortalama 150 lira gibi bir ücret ödüyoruz. Şuan bir plakanın 1 lira olan kargo maliyeti bu artışlarla beraber 2 liraya yükselecek. Bu sadece nakliyat maliyeti. Her şey birbiriyle bağlantılı şekilde hareket etmekte. Herkesin bildiği gibi bizler maalesef ekonomik bir kriz yaşıyoruz. Ne kadar iyiye gitmeyen koşullarda yaşamaya çalıştığımız basın aracılığıyla dile getirilmeye çalışılıyor. 3 gün önce yaptığımız konuşlarla şimdi yaptığımız konuşmalar birbirini tutmamaya başladı. Sektördeki esnaflarımıza ÖTV haricinde ayrıca indirimli akaryakıt verilmesi gerekmektedir.”

Şehir içi minibüslerdeki zam tarifelerini  akaryakıt fiyatlarının 19 ila 21 lira seviyelerindeyken aldıklarını hatırlatan Demirkan: “Zammı aldığımızda akaryakıt fiyatı 27 liraya yükseldi. Gelen son zamlarla beraber akaryakıt fiyatları 32 ila 33 lira seviyelerine yükseldi. Yarın akşama bir zam daha gelirse nasıl yapacağız. Minibüste indi bindiyi 20 lira, taksiyi 80 lira yapsan ne olacak, halkın cebinde para kalıyor mu ki? Zam yapmamız demek, para kazancımızı artıya geçirmek demek olmuyor. Çok zor durumdayız. Esnafın ekonomisini düzeltecek önlemler alınması lazım. Bir maaşlı bir insanın taksiye bindiğinde en kötü vereceği 100 lira ona çok gelirken, maliyetlerdeki artışlardan dolayı da taksiciye az gelmekte. Bu durum nasıl olacak bilmiyoruz. Ticari araçlara bandrol yanı sıra tüm alanlarda indirim yapması lazım yoksa ayakta durmamız imkansız. Şuan birçok esnafımız borçlu halde. Akaryakıt istasyonlarına 2 veya 3 ay gibi bir sürede ödeme yapıyorken, son aldığımız duyumlara göre artık aylık veya 15 günlük hesaplar kesilecek. Belki de veresiye akaryakıtta alamayacağız. Çünkü istasyonlarda milyonlarca litre akaryakıtı peşin para ile alıyor. Onlarında dayanabilecek veya bizi idare edebilecek ne kadar gücü var. Onlarda kendilerine göre haklı. Bir yerden bir vere taşımacılık, nakliyecilik veya çekicilik yapacak olan arkadaşlarımızın verdiği fiyatlar şuan yakı parasını bile karşılamıyor. Birçok arkadaşımız teklifi iptal edecek gibi görünüyor.” dedi.

Taşımacılık sektörü olarak ÖTV ve MTV başta olmak üzere bir çok konuda yetkililerden yardım talep eden Mahmut Demirkan, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere hükümetimizden ve devletimizden ÖTV, MTV başta olmak üzere tüm konuda taşımacıya özel hale getirerek bir indirim ve destek verilmesini talep ediyoruz. Bunlar yapılmalı ki bizlerde ayakta durup, halkımıza verdiğimiz hizmeti devam ettirebilelim. Sürekli söyledim gibi zam yapmak demek kazanç elde etmek değildir. Sonuç olarak hepimiz Türkiye’de yaşıyoruz ve bir yerden bir yere gitmenin maliyetinin ne kadar çok olduğunu görüp yaşayan insanlarız. Bizim hususi araçlara göre daha çok masrafımız oluyor. Bir hususi araç 2 yılda bir muayeneye giderken, bizim araçlarımız her yıl muayeneye gidiyor. Artık bu yüklerin üstümüzden alınması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Zaman zaman taksi ve minibüs esnafıyla bir araya gelip istişarelerde bulunduklarını belirten Demirkan, açıklamasını şöyle tamamladı: “M ve T plakalı araçlara belediye tarifeleri veriyor. Bizim sektörümüzde parça ve akaryakıt başta olmak üzere yaklaşık yüzde 70 oranında bir artış var. MTV bandrolleri de 2 katı alınırsa yakında beyaz bayrakları sallayacağız. Keşan Belediyesinden talep edeceğimiz zam tarifelerini 6 ay gibi bir süre beklemeden, çok kısa sürede önümüze koymalarını rica ediyorum. Belediye başkanımızın, meclis ve komisyon üyelerinin de bu konuda anlayışlı olacağını umuyoruz. Bu zam talepleri konusunda tekliflerimizi en kısa sürede vereceğiz. Bu konuda yetkililerin seri bir şekilde dönüş yapmalarını talep ediyoruz. Çünkü her geçen gün kontağa bastığımızda yok oluyoruz.”

 

 

 

 

Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ