Reklam
Reklam

GAYTANCIOĞLU: “ÜRETEBİLECEĞİMİZ ÜRÜNLERE 455 MİLYON DOLAR VERDİK”

GAYTANCIOĞLU: “ÜRETEBİLECEĞİMİZ ÜRÜNLERE 455 MİLYON DOLAR VERDİK”
  • 03.02.2022
Reklam

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, bir zamanlar dünya ülkelerine nohut, mercimek satıp yılda 200-250 milyon dolar kazanan Türkiye’nin AK Partili yıllarla birlikte kendi topraklarında rahatlıkla yetişebilen nohut, kırmızı ve yeşil mercimek, barbunya, fasulye ve pirinç gibi geleneksel tarım ürünlerine 2021 yılında 455 milyon dolar ödediğini belirtti.

“Bu ürünlerle yerli malı haftaları kutlanırken şimdi bütün bu ürünlerde kendimize yetmiyoruz ithal ediyoruz. Hepsi bizde verimli olarak yetişen bu ürünlerde AKP iktidarında toplam 4,7 milyar dolarlık ithalat yapıldı.” diyen Gaytancıoğlu, şöyle devam etti: Bir de bu ürünleri köyden kente en çok göç verdiğimiz yerlerde üretmekteydik. Şimdi üretimden koptuk, ithalata mahkûm olduk.  Yeterli destekler verilmediği için tarlalar ekilmiyor, Türk çiftçisine verilmeyen destekler yabancı çiftçilere ödeniyor.

Her biri sağlıklı temel gıda maddesi olan bu ürünler maalesef çok zamlandı. Daha bugün bir marketten birer kilo kırmızı ve yeşil mercimek, fasulye, barbunya, pirinç ve nohut aldık. Toplam 190 lira ödeme yaptık. Aynı ürünleri geçen yıl 69 liraya almak mümkündü. Son bir yıl içinde bu ürünlere %175 zam gelmiş.

Kısaca uygulanan politikalar sonunda çiftçi üretemediği, tarlalar ekilmediği için tüketici de sağlıklı gıdaya ulaşamıyor. Bu fiyatlarla tüketicinin bu ürünleri alması mümkün değildir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın müjde olarak çiftçiye 3,5 milyar liralık ek destek daha vereceğini açıklamasıyla ilgili de Gaytancıoğlu, şunları söyledi: “Çiftçiye destek verilmesi güzel ama açıklanan rakamlar çok düşük. Çin’in, Hindistan’ın ve diğer ülkelerin verdiği desteklere bakınca açıklanan rakamların çok komik olduğunu görürüz.

Çiftçimize yasal olarak verilmesi gereken desteğin yaklaşık üçte biri veriliyor. Müjde olarak verilen destekle çiftçimiz 3 litre mazot alabilmekte. Bu desteğin ödemesinin gelecek yıl olacağını düşünürsek bu mazotun da yarı yarıya azalması normal olur. Çünkü yaklaşık dört ayda mazota %100 zam gelmiştir ki önümüzdeki aylarda bu zamların gelmeyeceğinin garantisi yoktur.

Aynı şekilde gübre fiyatları %700’u bulan oranlarda zamlanmıştır. Bu fiyatlarla çiftçinin tarlasına gübre atması mümkün değildir.  Bu durum da verimi düşürecektir ve ülkemizi gıda kriziyle karşı kaşıya kalacağız.

Yapılması gereken özellikle gübre ve mazotta çiftçinin sübvanse edilmesidir. Çiftçinin hak ettiği desteklerin zamanında ve yasal olarak belirlenen oranda verilesi gerekmektedir.

Daha yani TMO ayçiçeği yağı ithalatını müjde olarak duyurdu. Türkiye’nin sadece birkaç günlük ihtiyacını karşılayacak yağ ‘ucuz yağ’ olarak müjdeleniyor. Kaldı ki aldıkları fiyat ucuz değil. Dünya piyasalarının yönüne bakarsak ucuz olması da mümkün değil. Çiftçinin kara gün dostu olması gereken, geçmişte çiftçinin kara gün dostu olan TMO ithalat aracına dönüştü.

Biz CHP iktidarında çiftçinin borcunun faizini silecek, desteklemeleri yasal olarak belirlenen oranlarda ve zamanında vereceğiz. Çiftçi tarlasına ürününü ekmeden ne kadar destek alacağını bilecek ve o yıl içinde alacaktır.”

Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ