Reklam
Reklam

HELVACIOĞLU İLE CEYLAN ARASINDA GERGİNLİK!

HELVACIOĞLU İLE CEYLAN ARASINDA GERGİNLİK!
  • 09.05.2022
Reklam

Keşan’ın içme suyu ile bazı tarım alanlarının sulama ihtiyacı karşılanan Kadıköy Barajı’nda suyun azalması, yöneticileri karşı karşıya getirdi.

Bugün Keşan Kaymakamlığı’nda ve Kaymakam Cemalettin Yılmaz başkanlığında, barajdaki suyun kullanımına yönelik alınacak tedbirlerle ilgili toplantı düzenlendi.

Toplantıya; Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, DSİ 11. Bölge Müdürü Erdinç Kuran, DSİ 114. Şube Müdürü Çınar Turgay, Keşan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Kıyım, S.S. Kadıköy Barajı Dokuzdere ve Mercan Göletleri Sulama Kooperatifi Ali Ceylan ile bazı kurum temsilcileri katıldı.

İlk olarak basına kapalı yapılan toplantıda; barajdaki suyun tarımsal üretime verilmemesi ve kaynağın doğrudan Keşan’da aktarılmasını istediğinde bulunan Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu ile bu talebi olumlu karşılanmayan Kooperatif Başkanı Ali Ceylan arasında sert tartışmalar yaşandı.

Tartışmaların ardından toplantıdan ayrılan Başkan Helvacıoğlu, salon dışındaki basın mensuplarına daha sonra basın açıklaması yapacağını söyledi.

13.5 METREKÜP SUYUMUZ VAR

Kadıköy Barajı’nda şu an 13.5 milyon metreküp suyun bulunduğu ve pandemi şartları altında Keşan’ın yaklaşık 5.5 milyon metreküp su tükettiği; öte yandan da tarımsal üretim için ise yaklaşık olarak 3 milyon metreküp su gerektiği de konuşulan toplantıda zaman zaman gergin anlar da yaşandı.

Kaymakam Cemalettin Yılmaz, bölgede tarımsal üretimin de devam edeceğini ancak önceliklerinin insan hayatı olduğunu söyledi.

Ali Ceylan ise Keşan’a gelecek suyun Kumdere’deki kuyular ile takviye edilebileceğini dile getirdi.

Keşan için en az 2 yıllık suyun kuraklık ihtimaline karşı Kadıköy Barajı’nda hazır bulundurulması gerektiği ortaya konulan toplantıda, çeltik üretimi için yapılacak vahşi sulamada meydana gelecek su ihtiyacının fazla olacağı ve bunun yerine ayçiçeği gibi daha az suya ihtiyaç duyan bitkilerin üretilmesi de görüşülen konular arasında yer aldı.

Toplantıdaki tartışmalar esnafında DSİ yetkilileri, önceki yıllarda kooperatif tarafından kendilerinden habersiz olarak vanaların açıldığı ve kontrolsüz bir şekilde bölgede sulamanın yapıldığını öne sürdü. Bunun üzerine konuşan Kaymakam Cemalettin Yılmaz da kooperatif ve DSİ’nin karşılıklı bilgi akışı yapması ve bu gibi durumların yaşanmaması adına jandarma kuvvetlerinin bölgede olacağını vurguladı.

Toplantıda alınan kararlar şöyle:

1- Dokuzdere ve Mercan göletlerindeki suyun tarım amaçlı sulamada kullanılması,

2- Kadıköy Barajı’ndan tarım amaçlı sulama için Kadıköy Sulama Kooperatifi’ne 3 milyon metreküp su kullandırılması,

3- Kadıköy Barajı’ndan suyun kullanımının D.S.İ. görevlileri nezaretinde yapılması,

4- Ani gelişen durumlarda (kuraklık, buharlaşma veya yağış) %10 artı veya %10 eksi miktarda içme suyunu riske atmayacak şekilde tedbir geliştirilmesi,

5- Kadıköy Sulama Kooperatifi istenildiği takdirde ilgili kurumlara gerekli, bilgilendirmeyi yapmakla yükümlü olacağı,

6-Gerekli görüldüğünde Keşan ilçe Jandarma Komutanlığı’nın anlaşmazlıkların çözümünde müdahalede bulunmasına.

 

Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ