Reklam
Reklam

KAÇAR: “KUMSALLARIMIZI TİCARİ FAALİYETE AÇMAK, KAMU YARARINA AYKIRIDIR”

KAÇAR: “KUMSALLARIMIZI TİCARİ FAALİYETE AÇMAK, KAMU YARARINA AYKIRIDIR”
  • 23.06.2021
Reklam

Edirne’nin ve Türkiye’nin incisi Saros Körfezi’ndeki Keşan ve Enez sahillerinde bulunan 14 parselden oluşan 127 bin 464,32 metrekarelik alan Edirne Çevre Koruma Vakfı’nca, 3 yıllığına kiralanmak üzere bugün ihaleye çıkarılırken, çevre gönüllüleri ve Trakya Platformu üyeleri de ihalenin yapıldığı salona gelerek itiraz dilekçesi verdi.

Edirne Valiliği Çevre Koruma Vakfı tarafından, Keşan ve Enez ilçelerine kıyısı bulunan Saros Körfezi sahillerinde 14 parselden oluşan 127 bin 464,32 metrekarelik alan ihaleye çıkarıldı.

Kent merkezinde bulunan Devecihan Kültür Merkezi konferans salonunda düzenlenen ihaleye, çok sayıda işletmeci katıldı.

İhaleye işletmecilerin yanı sıra, sabahın erken saatlerinden itibaren çevre gönüllüleri de katılım gösterdi. Trakya Platformu üyeleri, Çevre Gönüllüleri Derneği, Edirne Kent Konseyi gibi farklı sivil toplum kuruluşlarından katılan çevre gönüllüleri, salonda İhale Komisyonu Başkanlığı’na ihalenin hukuka aykırı gerekçesiyle, iptal edilmesi yönünde dilekçe verdi.

‘GEÇERSİZ BİR İLANA DAYALI İHALE GERÇEKLEŞTİRİLİYOR’

Çevre ve doğa severler adına ihalenin yapıldığı kültür merkezinin önünde açıklama yapan Trakya Platformu Sözcüsü Avukat Bülent Kaçar, açık ihalelerin tümünün iptal edilmesi gerektiğini söyledi.

Söz konusu parsellerin vaziyet planlarının bulunmadığını, ihale dosyasının, dökümanlarının ve ilanının, usul, mevzuat ve hukuka aykırı olduğunu belirten Kaçar, “Bu ihale işlemleri İhale mevzuatına da tabiat varlıkları ve doğal sit alanları ile özel çevre koruma bölgelerinde bulunan devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin idaresi hakkında yönetmelikteki 8, 9, 17, 18, 19, 20. maddelerine de açıkça aykırıdır. Yönetmeliğin 8. maddesine göre “İhale konusu işlerin her türlü özelliğini gösteren şartname ve varsa ekleri Ek-6’da belirtilen forma uygun olarak idarece hazırlanır” hükmüne aykırı olan bu ilanlarda, devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerin krokisi, koordinatları gösterilmemiştir. Yönetmeliğin 20.maddesine göre 17’nci ve 18’inci maddelere uygun olmayan ilanlar geçersizdir. Dolayısıyla şu an, geçersiz bir ilana dayalı, hukuka ve yönetmeliğe aykırı bir ihale içeride gerçekleştirilmekte olup, ihale mevzuatına da, katılım ilkesine de aykırıdır.” dedi.

‘KUMSALLARI TİCARİ FAALİYETE AÇMAK, KAMU YARARINA AYKIRI’

Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere ve Doğal SİT alanları bölgenin korunmasını zorunlu kıldığını ifade eden Kaçar, “Kiralama, Çevre Koruma Vakfı’nın kuruluş amacı olan çevre koruma amacına da açıkça aykırıdır. Halk olarak serbestçe kullandığımız kıyılarımızın, kumsallarımızı ticari faaliyete açmak kamu yararına aykırıdır. Anayasanın 43. maddesine göre sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilmelidir. İşbu ihalenin teknik şartnamesinin “İşin Konusu” maddesinde yazılan “şartnamenin eki vaziyet planı”, ilandaki ekler arasına konulmayıp ilan edilmediği için sayın İhale Komisyonu Başkanlığınızca 14 ihalenin tümünün iptaline karar verilmesini az önce yurttaşlar ve sivil toplum kuruluşları olarak İhale Komisyonu Başkanlığı’ndan talep ettik, yazılı dilekçelerimizi ilettik. Biz bu ihalenin, Edirne Valiliği ve Vakıf tarafından iptal edilmesini talep ediyoruz. Bulunduğumuz alanların hepsi çok kısa bir sürede yepyeni bir çevreye kavuşacak.” diye konuştu.

Devecihan Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve saat 10.00’da başlayan ihale, basına kapalı olarak gerçekleştirildi.

Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ