Reklam
Reklam

KEŞAN BELEDİYESİ’NİN GÜNEKAB’A OLAN BORCU GÜNDEMDE…

KEŞAN BELEDİYESİ’NİN GÜNEKAB’A OLAN BORCU GÜNDEMDE…
  • 28.12.2022
Reklam

GÜNEKAB (Güney Edirne Katı Atık Birliği)’nin olağan meclis toplantısı, bugün Keşan Belediye Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

Birlik Başkanı Erhan Engin başkanlığında yapılan toplantı, saat 14.00’te başladı.

Açılış ve yoklamanın ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi.

Plan ve bütçe komisyonuna havale edilen atık ücret tarifesini oy birliği ile kabul edildi.

Toplantının 3. maddesinde 2023 yılı yatırım planı ve çalışma programıyla ilgili verilen bilgilerin ardından, oturumun 4. maddesinde birliğin 2023 yılı gider bütçesi görüşüldü.

2023 yılına ait gelir bütçesi toplamı 4 milyon 722 bin 30 lira olarak belirlenirken, gider bütçesi de buna denk olarak 4 milyon 722 bin 30 lira olarak oy birliği ile kabul edildi.

Toplantının 5. maddesinde 2023 yılı atık ücret tarifeleri görüşüldü. 2023 yılında üye olmayan işyerleri ve resmi kurumlardan alınan, ton başına bertaraf ücretinin belirlenmesi için ilgili komisyona havalesi yine oy birliği ile kabul edildi.

Toplantının 6 maddesinde 2023 yılında birlik bünyesinde çalışan 4 adet sözleşmeli personel çalıştırılması ücretlerinin görüşülmesi oldu.

2 mühendis, 1 ekonomist ve 1 veteriner sağlık teknikerine verilecek ücret mecliste kısa süreli tartışma yarattı. Sözleşmeli personele verilecek ücret için taban fiyat uygulanması istendi. Birlik Başkanı Erhan Engin, şimdiye kadar personel maaşlarının tavandan ödendiğini hatırlatarak, “Bütçemiz biraz geçildi. Çalışanlarımız ile görüştük ve çalışmaların devam ettiğini ve Milletvekilimiz Fatma Aksal da çalışmaları yakın zamanda tamamlanacağını söyledi. Maaşlarımızın da belli katsayıyı geçmemesi için de geçici olarak tabandan ödenmesini rica ediyorum.” diyerek sözü üyelere bıraktı.

Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, “Yüzde 40’ı geçiyoruz diye, savunma alıyorsanız bir şey olacağını sanmıyorum. Çalışma arkadaşlarımızın gönlünü yapın, toplam 4 kişi. İşçinin yanında olduğumuzu Keşan Belediyesi olarak biz gösteriyoruz.” derken; GÜNEKAB Başkanı Engin de bütçede daralma olduğunu hatırlatarak, “Atıklardan daha fazla enerjinin alınması için bazı teknolojiler üzerine çalışıyoruz. Oradan aldığımız enerji payları ile iyileştirmeleri daha iyi yapacağız.” dedi.

Sonrasında GÜNEKAB’ın elektrik üretiminden daha az pay aldığını düşündüğünü belirten Helvacıoğlu‘na konuyla ilgili bilgilendirme yapan Erhan Engin, “Devlet 13.3 dolar üzerinden alım garantisi vermişti, elektrik yükseldi ama serbest piyasada kilowatt fiyatı 13.3 doları geçiyor. Devletin verdiği garanti serbest piyasanın altında kaldı. 2022 yılında bize 1 milyon 100 bin lira enerji payı geldi. Bütçemizin de 4’te 1’i kadarına geliyor.” derken, Helvacıoğlu bunu az bularak, “Biz çöpümüzü değerlendirerek para kazanmak için yola çıktık. Millet para kazanıyor, koca tesisten bize 1 milyon mu geldi?” diye sordu.

Engin ise payın yeni düzenlemeler ile birlikte zamanla artacak olduğunu söyledi. Daha sonra oylamaya sunulan madde için taban ücretten personel maaşının ödenmesi yönünde oy birliği karar alındı.

7 maddesinde de aynı yılda geçici işçi pozisyonunda çalışan 1 personelin geçici işçi vizesi onaylanması oy birliği ile meclis üyelerince kabul edildi.

Son olarak dilek ve temennilere geçildi.

İlk olarak atık bertaraf tesisine gelen çöp arabalarının zemin bozukluğu sebebiyle zarar gördüğünü belirten Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, daha sonra biriliğin yeterince aktif olmadığından dert yanarak, “4 yıldır standart olarak açılış kapanış yapıyoruz. Çok büyük bir değişim yok. Başarısız bir yönetim olarak söylemiyorum. Beceremiyorsak hep beraber beceremiyoruz. Bu hepimizin sorunu. El kaldırıyoruz; ama yenilik yok. Sıfır atık yılları yaşıyoruz, büyük projeler var. Biz pandemiye sığındık bittik. GÜNEKAB aktif olmalı. 4 milyon masraf yapıyoruz, yüzde 25’i kaptırmışız. Bir milyona üzüldüm. Bu elektriğin bizim masraflarımızı azaltması gerekirdi.”

Erhan Engin, “Kurulum maliyetleri düştükçe birliklerin aldığı paylar da artıyor, serbest piyasada enerji değer kazandıkça firmalar da daha fazla para kazanabiliyor. Burası kurulurken maalesef o anki ihalelere zar zor katılım sağlanılmış. Bu rakamlara kadar gelinmiş. Keşke yapabileceğimiz bir şey olsaydı; ama sözleşme bu şekilde. Bizim yapacağımız şey ise enerji üretiminin arttırılması ve arttıracağız.” dedi.

Sözlerine devam eden Helvacıoğlu, “Ben hala iddia ediyorum, ESTAB ve GÜNEKAB’ın ben olmasam da bir belediye başkanın yönetmesi lazım.” derken, Engin de “O mevzuyu artık geçelim. O polemiğe daha fazla girmemenizi rica ediyorum. Demokrasinin getirdiği bazı durumlar vardır. Belediye meclisinde de partinin üyeleri çoğunlukta olmasına rağmen, onlar arasından seçmediyseniz burada da demokratik hakkı var. Bunla ilgili kendi toplantı yapıyoruz. Parti içinde millet ittifakı arasında görüştük ve beni aday çıkardılar.” dedi. Bu sözlere Helvacıoğlu “Kendi kalene gol atıyorsun. Senin tarafların belediye başkanları. Eksik oluyor ve haklı çıkıyorum. Bana GÜNEKAB’ın bir tane faydasını söyle.” diyerek çıkıştı.

Engin ise sonra “Sahil bölgelerimizde problemler yaşıyorduk, Koruklu bölgesinde aktarma istasyonu yaptık. Buradaki çöpü çektik. Enez’e aktarma istasyonu yaptık. İl Özel İdaresi’ne bağlı bölgelerde de araç yetersizliğinden dolayı ormana çöp dökülüyordu. Bunları çözdük. GÜNEKAB’ın görevi çöp toplamak değil, bertarafını sağlamak; ama biz buraya gelmesi için elimizden geleni yaptık. Diğer yaptıklarımızı internet sitemizden de görebilirsiniz.” ifadeleriyle savunmasını yaptı.

“TAHSİLAT ORANIMIZ SİZİN YÜZÜNÜZDEN DÜŞÜK!”

Daha sonra GÜNEKAB Meclis Üyesi Süleyman Gürsel Paçaman söz istedi.

Bir önceki meclis toplantısında alınan ortaklaşa hareket etme kararına Mustafa Helvacıoğlu’nun uymadığını ve geri dönüşüm için şirketlerle anlaşılmasını öne sürerek Mustafa Başkan verdiği sözü tutmamış oldu.” diyen Paçaman, “Bu meclisin seçtiği başkanı hazmedemiyorsunuz. Burada demokrasiye saygınız yok. Sizin için tek şey para ödememek ve iş yapılmaması ve çamur atmak. Keşan Belediyesi 2019 yılından bu yana Keşan Belediyesi’nden yapılan tahsilat oranı nedir? Buraların gelirleri üye belediye ve üye maliyelerden vardır. Hizmetlerin devamı için üyelerin borçlarını zamanında ödemesi gerekir. Keşan Belediyesi’nden 2019 yılından bu yana alınan tahsilat nedir? Bunu sizin ödemeniz gerekiyor. Dua edince gökten inmiyor? Biz hiç kredi kullanmadık; çünkü tahsilat oranımız sizin yüzünüzden düşük. Kimse kimseye şov yapmasın, herkes burada ne olduğunu biliyor.”

ENGİN: “BURASI BİZDEN SONRA DA VAR OLACAK”

Son olarak konuşan Birlik Başkanı Erhan Engin, şunları aktardı: “Biz görevimizin dışına çıktık ve bölgelerden çöpün Keşan’a taşınmasını sağladık. Her hafta 100 bin lira olarak borcunuzu kapatıp çekici alınması için bizi teşvik etmiştiniz; ancak o her hafta gelecek 100 bin lira 2022 yılında dahi elimize geçemedi. Bütçemizin, üye işyerlerimizin borçları ve maliyetlerin artmasına rağmen iyi çalışma yaptığımızı düşüyorum. Burası bizden sonra da var olacak. İyi plan ve program ile bir şeylere başlanması gerekiyor. Eğer kervanı yolda düzmeye kalkarsak iyi olmaz. Bu bir süreç alacak, birden olmayacak. İstiyorum ki benden sonra kim gelirse gelsin, sistem çark gibi dönerek üzerine katlayarak sürsün. Siyasi güdümümüz yok. Bu bölgede ortak çıkarlarımızı korumamamız gerektiğini düşünüyorum.”

Başkan Engin daha sonra oturumu kapadı.

Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ