Reklam
Reklam

NURİYE ALTIN’DAN, 5 ARALIK KADIN HAKLARI GÜNÜ AÇIKLAMASI

NURİYE ALTIN’DAN, 5 ARALIK KADIN HAKLARI GÜNÜ AÇIKLAMASI
  • 05.12.2022
Reklam

AK Parti Keşan Kadın Kolları Başkanı Nuriye Altın, 5 Aralık 1934 tarihinde Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı veren yasanın kabulünün yıl dönümü nedeniyle açıklama yaptı.

AK Parti İlçe Başkanlığı binasında yapılan ve saat 14.30’da başlayan basın açıklamasına, AK Parti KEşan Gençlik Kolları Başkanı Beril Üğdül ve partili kadınlar da katıldı.

Nuriye Altın’ın açıklaması şöyle: “Kadınlarımıza Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde 5 Aralık 1934’te milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır.

Seçme ve seçilme hakkı veren yasanın kabulüyle birlikte her yıl ‘Kadın Hakları Günü’ olarak kutlanmaktadır. Dünyada ilk uluslararası kadın kongresi, 18 Nisan 1935 tarihinde İstanbul’da toplanmıştır.

Günümüze geldiğimizde ise Adalet ve Kalkınma Partisi olarak ‘zorda kalan vatandaşımıza kimsesizliği yaşatmayacağız’ diyerek yola çıktık. Mevcut siyasi partilere alternatif olacak bir programla kurulan ve girdiği ilk seçimde halkın teveccühüyle iktidar olan, sonrasında da her seçimden birinci çıkmayı başaran Adalet ve Kalkınma Partisi’nin 20 yıllık zaferinde başarı elde ettiği alanların başında kadın politikaları geliyor. Çıktığımız bu yolda Ak Parti olarak neler yaptık?

Kadın sorunu devlet sorunudur diyerek;

– Anayasasının 41. maddesindeki ‘Aile Türk toplumunun temelidir’ ifadesine ‘ve eşler arasında eşitliğe dayanır’ hükmü eklendi.

– 2004’te ise Anayasanın ‘kanun önünde eşitlik’ başlıklı 10. maddesinin 2. fıkrasına ‘Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür’ ibaresini ekleyerek devleti bu işle vazifelendirdi.

– Başı açık olmayı norm/normal kabul eden yanlış zihniyetin aşılması, kadınların kanunlar önünde eşit olması, başörtülülerin de hak ve özgürlüklerini özgürce kullanabilmesi için mücadele etti ve haklı mücadelesinde de muvaffak oldu.

– 2011’de Başbakanlığa bağlı Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı’nı kaldırılarak yerine ‘Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ adıyla müstakil bir bakanlık kuruldu. 

– 20 yılda yüzde yüzlük bir artış gerçekleştirerek 2002’de Meclise 24 kadın milletvekiliyle giren AK Parti, 2018 seçimlerinde 54 kadın milletvekiline ulaştı.

– Kızların okullaşma oranlarını artırmak için ‘Haydi Kızlar Okula’, ‘Baba Beni Okula Gönder’, ‘Kardelenler’, ‘7 Çok Geç’ gibi pek çok kampanya düzenledi. Sadece ‘Haydi Kızlar Okula!’ kampanyası sayesinde bile 300 binden fazla kız çocuğu okullu oldu. 2002’de kızların okullaşma oranı yüzde 39 iken şu anda yüzde 88.

– Kadın-erkek fırsat eşitliğinin gözetilmesi genelgeye bağlandı. İş hayatındaki düzenlemeler gibi ev içi emeğe de saygınlık ve güvence getirilerek AK Parti 2002’de yüzde 20’lerde olan kadın istihdam oranını yüzde 34’e ulaştırdı. 6 milyon olan kadın çalışan sayısı ise 10 milyona yükseldi.

– Kadın girişimciliğini teşvik etmek ve desteklemek için son 20 yılda kredi destek programları, eğitim faaliyetleri, koordinasyon ve dayanışma faaliyetleri yapıldı.Bu sayede 2021’de KOSGEB desteklerinin yüzde 41’i kadın girişimcilere verildi.

– AK Parti Kadın Kolları olarak da hali hazırda ‘Kadının Emeği, Türkiye’nin İstikbali’ başlığıyla Türkiye’yi dolaşarak kadın emeğini, girişimci kadın sayısını arttırmaya çalışıyoruz.

– 2012’de çıkartılan Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi kanunuyla ilk defa ‘şiddet’, ‘ev içi şiddet’, ‘kadına yönelik şiddet’ gibi kavramlar tanımlanarak, hayatın her alanında kadının korunması sağlandı. Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM) yaygınlaştırılarak kadınlara rehberlik hizmeti verildi.

– Kısa adı KADES olan Kadın Acil Destek Uygulamasıyla şiddet mağduru kadınlara tek tuşla emniyet teşkilatına ulaşma ve hızlı müdahale imkanı sağladı. 

Çıktığımız yolda Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde durmak bilmeden ilerlemek için çabaladık. Koruyucu Aile Modeli 2012’de Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayesinde yaygınlaştı. 2002’de koruyucu aile yanındaki çocuk sayısı 515, modelin hayata geçirildiği 2012’de bin 492 iken 2021 sonu itibarıyla bu sayı 8 bin 440 olmuş durumda. Devletimiz 2022’de 144 bin çocuğu da ailesinin yanında büyümesi için ekonomik olarak destekliyor. Sosyal yardımları ‘insan hakları’ olarak kodladık ve bu sistematiği iktidar dönemimizde her kurumumuzda hayata geçirmiş olduk. 20 yılda sosyal haklar ötelenemez bir hak olarak hem devlet sistematiğine hem de toplumun hakkaniyet duygusuna işledi. En büyük kazanç budur.

Halk ozanımız Neşet Ertaş’ın da dediği gibi ‘kadın insandır, bizler insanoğlu’…

Tüm Kadınlarımızın 5 Aralık Kadın Hakları Gününü Kutluyor, Sevgiyle kucaklıyorum.”

Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ