Reklam
Reklam

SORAN: “BU PROJELERİ GÜNEKAB OLARAK BÖLGEMİZE KAZANDIRIYORUZ”

SORAN: “BU PROJELERİ GÜNEKAB OLARAK BÖLGEMİZE KAZANDIRIYORUZ”
  • 08.06.2020
Reklam

GÜNEKAB Başkanı Olcay Soran, Keşan-Uzunköprü yolu kenarında ve Paşayiğit Mahallesi sınırları içerisinde bulunan katı atık bertaraf ve düzenli depolama tesisini ziyaret ederek, çöpten elde edilecek elektrik üretimi hakkında bilgilendirmede bulundu.

Soran açıklamasında, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’nun tesisle ilgili “En büyük kanayan yaramız.” şeklindeki sözlerine de “Burası bir kanayan yara ve çöp noktası değildir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çevre izin ve lisans belgesi verilmiş bir entegre katı atık tesisidir.” şeklinde cevap verdi.

Bugün saat 13.00 sıralarında gerçekleşen ziyarete; GÜNEKAB encümen üyeleri Beyendik Belediye Başkanı Muhammet Örnek ile İbrahim Dinç ve Coşkun Lofçalı da katıldı.

Burada tesisle ilgili bilgi veren Olcay Soran, “GÜNEKAB, Paşayiğit Mahallesi’nde bulunan katı atık bertaraf ve düzenli depolama tesisimiz yaklaşık 160 dönümlük bir alanda kurulmuştur. 2 lot halinde planlanmıştır. İçerisinde tıbbi atık sterilizasyon ünitesi de vardır. Birliğimiz Keşan, Enez, İpsala Belediyeleri ile Beğendik, Esetçe, Yenikarpuzlu, Yenimuhacır belde belediyeleri ve İl Özel İdaresinden oluşmaktadır.

2006 yılında kurulmuş olan birliğimiz yapılan çalışmalar sonucu 2016 yılı mart ayında 2 yıllık işletme ihalesi ile birlikte atıkların düzenli olarak depolanmasına başlanmıştır. 2018 yılında 25 yıllık yap-işlet-devret modeli ile çıkartılan ihaleyi yüklenici firmamız Atık Çevre Teknolojileri Anonim Şirketi kazanmıştır. Bu ihale sonucunda metan gazından elektrik enerjisi üretimi, mekanik ayrıştırma ve kompost tesisini, yüklenici firma, sözleşmenin süre sonu olan 2021 yılı mart ayına kadar bitirmesi gerekmektedir. Şu an için süresinden önce 2020 yılı ekim ayı sonuna kadar bitirilmesini vaat etmektedir. Bu projeleri GÜNEKAB olarak bölgemize kazandırıyoruz.

Bahsetmiş olduğumuz projenin yaklaşık maliyeti 1.500.000 Dolar’dır. Türk Lirası karşılığı da 10 milyon TL’dir. Başlangıçta saatte 600 kw, tam yük ile çalışmaya başladıktan sonra 1.200 kw enerji üretimi ile birlikte bölgemizde yaklaşık 1.200 hanenin elektrik ihtiyacı bu tesisten karşılanacaktır. GÜNEKAB aracılığı ile bölgemize, Keşanımıza kazandırıyoruz.

Haziran-Temmuz ayları içerisinde gaz sahası metanizasyon sistemi imalatı inşaatı ve montajları yapılacaktır. Ağustos ayında metan gazının çekilmesi için gerekli sistem kurulumu montajları yapılacaktır. Eylül ayı içerisinde gaz toplama balonumuz kurulacaktır. Ekim ayında ise ilgili bakanlık tarafından gelecek kabul heyeti sistem kabulünü gerçekleştirdikten sonra elektrik üretimine başlanması planlanmaktadır.”

Tesisin yapımında emeği geçenlere teşekkür eden Olcay Soran, “Birliğimizin kurucusu ve bölgemize kazandıracağımız projenin mimarı olan dönemin GÜNEKAB Başkanı ve CHP’li Keşan Belediye Başkanı Opt. Dr. Mehmet Özcan’a ve emeği geçen herkese teşekkür ederiz.

Çevremizin en büyük çevre projelerinden biri olan elektrik üretim tesisini, bölgemize kazandırırken GÜNEKAB başkanı olarak ben ve encümen üyelerim, ayrıca büyük bir gurur ve mutluluk duymaktayız. Bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz.” şeklinde konuştu.

“<KANAYAN YARAMIZ VE ÇÖP NOKTASI> İBARESİ BİZLERİ DERİNDEN ÜZMÜŞTÜR”

Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’nun, 4 Haziran 2020 tarihinde Keşan Belediye Meclisi’nin Olağanüstü Meclis Toplantısı’nda 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle yaptığı konuşmasında “Erikli ile Yayla’daki çöpler ve Paşayiğit’teki çöplük sorunu en büyük kanayan yaramız.” şeklindeki sözlerine değinen Soran, şunları ifade etti: “Düzenli katı atık depolama tesisi hakkında <kanayan yaramız ve çöp noktası> ibaresi bizleri derinden üzmüştür. Sayın Helvacıoğlu, burası bir kanayan yara ve çöp noktası değildir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çevre izin ve lisans belgesi verilmiş bir entegre katı atık tesisidir.

Her zaman olduğu gibi birlik tüzüğümüzde de belirtildiği üzere amacımız birlik üyelerimiz ile birlikte GÜNEKAB çatısı altında bu projenin hayata geçirilirken ve geçirildikten sonra teknolojiyi yakından takip ederek yenilikçi çevre projelerine imza atmaktır.”

 

 

Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ