Reklam
Reklam

ÇAKIRLAR: “AYÇİÇEK ALIM FİYATI 3,5-4 TL ARASINDA AÇIKLANMALI”

ÇAKIRLAR: “AYÇİÇEK ALIM FİYATI 3,5-4 TL ARASINDA AÇIKLANMALI”
  • 12.08.2020
Reklam

İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, kuraklığa dikkat çekti ve ayçiçek alım fiyatının 3,5- 4 TL arasında açıklanması gerektiğini söyledi.

Tarımda verimliliği etkileyen birçok faktör bulunduğuna işaret eden Çakırlar, “Bu etkenlerden son dönemde en fazla önem arz eden konu ise iklimdeki dengesizlikten kaynaklanan aşırı mevsimsel değişikliklerdir. Son yıllarda özellikle yaz aylarındaki kuraklık ve yağış dengesizliği tarım sektörüyle ilgilenen üreticilerimiz için dövizde yaşanan dalgalanmalarla birlikte oluşan artan girdi maliyetlerinden sonra büyük bir problem haline dönüşmekte.” dedi.

Çiftçinin; gübre, mazot, zirai ilaç, tohum ve elektrik gibi girdi maliyetlerindeki artışlarla mücadele etmeye çalışırken iklimdeki etkenlerden doğan yeni problemlerle mücadele etmesinin de güç olduğuna işaret eden Orhan Çakırlar, Dünyamızı ve ülkemizi kasıp kavuran COVİD-19 salgını devam ederken çiftçilerimiz her gün yeni problemlere karşılaşmakta. Özellikle bölgemizde yaşanan dolu yağışları, üzücü tarım alan yangınları ve bu yıl yaşanan aşırı kuraklık sebebiyle ürünlerde geçen yıl ki verimi bulmak söz konusu dahi olamayacağı buğdayda yapılan hasat sonrası anlaşılmıştı.

Günümüzde ise yaşanan mevsimsel olgular neticesinde ayçiçek üreticilerimiz aynı problemlerle karşılaşmakta, yaşanan aşırı kuraklık sebebiyle geçen yıla oranla verimde çok büyük bir düşüş görülmektedir. Ayçiçek üreticisinin kuraklıktan doğan mağduriyetinin bir nebzede olsa giderilmesi için Bakanlık, ayçiçek alım fiyatını 3,5-4 TL arasında açıklaması gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

Bölgemizde kuraklık sebebiyle oluşacak problemlerden bir diğerinin ise çeltik üreticilerinin yaşaması muhtemel yağış sorunları ile birlikte karşılaşacakları verim eksikliği olacağına kayıt düşen Çakırlar, şunları söyledi: “Birçok çeltik üreticisi yağış yaşanmadığı için pompa ile de tarlalarını sulamakta, problem yaşadığını çeltiklerinin kurumaması için çok az miktarda sulama yapabildiklerinden yakınmakta, bir an önce Bulgaristan ile irtibata geçilip barajlardan su alımı yapılması ve ileride aynı problemlerin yaşanmaması için bu soruna bakanlığın bir çare bulması gerekmektedir.”

Hükümete de seslenen Çakırlar, açıklamasını şöyle tamamladı: “2006 yılında çıkarılan 5488 sayılı Tarım Kanunu’nun 21’inci maddesi aynen şöyle diyor; ‘Tarımsal destekleme programlarının finansmanı, bütçe kaynaklarından ve dış kaynaklardan sağlanır. Bütçeden ayrılacak kaynak gayrisafi milli hasılanın %1’inden az olamaz.’ 14 yıldan beri uygulayamadığınız en fazla %0,5 olarak sağlayabildiğiniz yasayı pandemi sürecinde fedakar bir şekilde üretime devam etmeye çalışan çiftçilerimize sağlamayı düşünüyor musunuz?

Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ