“ÇEVRE GÖNÜLLÜLERİNİ VE KEŞAN HALKINI YANIMIZDA OLMAYA ÇAĞIRIYORUZ”
Keşan Kent Çevre Ekoloji Platformu tarafından yapılan basın açıklamasında, Belkoop karşısındaki taş ocağıyla ilgili açılacak dava hakkında bilgi verildi.
Bugün Keşan Kent Konseyi’nde gerçekleştirilen ve saat 13.00 sıralarında başlayan basın toplantısına, Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz, Keşan Kent Çevre Ekoloji Platformu Sözcüsü Saliha Kafalı ve yöneticileri katıldı.
Konuyla ilgili basın açıklamasını Saliha Kafalı okudu.
Kafalı, açıklamada şunları ifade etti: “Saros Körfezinde Sazlıdere Gökçetepe köyleri arasında BOTAŞ tarafından hukuk ve bilime aykırı bir şekilde yapılmakta olan FSRU Limanı inşaatının taşı ÇED raporlarına göre Mecidiye Taş ocaklarından alınıyordu.
Ancak bu taşın bu inşaata uygun olmadığının görülmesi üzerine BOTAŞ farklı yerlerden taş alma arayışına girmiştir. Bu durum ÇED Yönetmeliğine aykırıdır ve liman inşaatının durdurulması gerekmektedir.
Fakat BOTAŞ hukuk tanımaz uygulamalarına devam etmektedir. 20 yıl önce Karayollarına, Devlet Su İşlerine ve özel bir şirkete ait olan taş ocakları yerleşim yeri içinde kaldığı ve insan sağlığına zarar verdiği için izin ve ruhsatları iptal edilmişti. İzin ve ruhsatları iptal edilen bu taş ocağı BOTAŞ tarafından hukuksuz bir şekilde yeniden aktif hale getirilmeye çalışılıyor.
BOTAŞ Yeni Mahalle’deki Belkoop evlerine 160 metre mesafedeki kapatılmış taş ocağından 20.12.2021 tarihinde kaçak olarak taş almaya başladı. 21.12.2021 tarihinde Keşan Kaymakamlığına verilen dilekçeler üzerine kaymakamlıkça tutanak tutularak taş almaları durduruldu. Ama 17.01.2022 tarihinde yeniden aynı yerden taş alınmaya başlandı. 18.01.2022 tarihinde yeniden Kaymakamlığa dilekçeler verildi. Fakat BOTAŞ’ın taş alma faaliyeti durdurulmadı. Başta Keşan Yeni Mahalle olmak üzere tüm Keşanlıların itirazına karşın söz konusu ocaktan taş alma devam ediyor.
BOTAŞ, Keşan yerleşim alanı içinde kalan ve Belkoop evlerine 160 metre mesafede olan 83 dekar alanı kaplayan taş ocağı için beş yıllığına ruhsat almış. Proje Tanıtım Dosyası hazırlatmış. 2 Mart 2022 tarihinde ÇED sürecinin başladığı ve 3 Mart 2022 tarihinde de Edirne Valiliği ÇED gerekli değil kararı yayımlandı.
Edirne Valiliği bu kararı ile bizlerin itiraz etme haklarımızı ellerimizden almıştır. Bizlerin yapabileceği tek şey Edirne İdare Mahkemesinde Valiliğin bu kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali davasının açılmasıdır.”
Açıklamada, dava ile ilgili tüm hazırlıkların tamamlandığı ve 4 Nisan 2022 Pazartesi günü saat 13.00’te Keşan Adliyesi önünde bir araya gelinerek dava dilekçelerinin mahkemeye sunulacağı kaydedildi.
Açıklamada son olarak şöyle denildi: “Bu güne kadar bizlere her türlüğü desteği veren tüm Çevre gönüllülerini ve Keşan halkını 4 Nisan 2022 Pazartesi günü Keşan Adalet Sarayı önünde yanımızda olmaya çağırıyoruz.
Mahallemize Taş Ocağı istemiyoruz. Yaşam alanımıza sahip çıkıyoruz.”