Reklam
Reklam

DÜĞÜN TEDBİRLERİNE İLİŞKİN GENELGE UYGULANACAK MI?

DÜĞÜN TEDBİRLERİNE İLİŞKİN GENELGE UYGULANACAK MI?
  • 03.07.2020
Reklam

İçişleri Bakanlığı, 24.06.2020 tarihinde 81 ilin valiliklerine “Düğün Törenlerinde Uygulanacak Tedbirler” başlıklı bir genelge göndererek, Covid-19 pandemisi nedeniyle düğünlerde uygulanması gereken yeni kuralları bildirdi.

Bu genelgeden sadece dikkatimi çekip altını çizdiğim bölümlere aşağıda yer verdim. (Tamamını okumak isteyenler için yazının sonuna web linkini ekledim.)

Bakkala, markete, fırına maskesiz giren insanların bu kurallardan haberdar olduğunu, haberdar olsalar da gönüllü olarak uyacaklarını beklemek söz konusu olamayacağına göre, insanların bu kurallara uymalarının yöneticiler tarafından sağlanması gerekiyor.

1 Temmuz 2020 Çarşamba günü düğünlerin başlamasıyla, İçişleri Bakanlığı genelgesinin dikkate alınmadığına tanık olduk. Acaba yetkililer ve ilgili birimler, düğün izni vermeden önce ve düğün sırasında, bu genelgeye göre yapılması gerekenleri denetliyor mu; bundan sonra denetleyecek ve gereğini yapacak mı?

Sokak düğünlerine özel olarak:

1-2 Temmuz geceleri eski hastane civarında (iki gece arka arkaya aynı yerde) yapılan sokak düğünü 19.00-24.00 saatleri arasında 5 saat sürdü, geniş bir bölgede rahatsızlık oluşturacak desibelde müzik yayını yapıldı, hunharca göbek atıldı. Düğün alanına girişte ateş ölçümü, masalarda antiseptik, sosyal mesafe vb. konularında durum nedir sizce?

Partilerin, sivil toplum kuruluşlarının vb. etkinlikleri için belli alanlar tahsis edilir ve bu alanların dışında etkinlik yapılmasına izin verilmezken, düğün yapacakların istedikleri gün istedikleri cadde/sokağı kapatıp etkinlik yapmasına izin verilmesinin yasal dayanağı nedir?

Şehir sakinlerinin evlerinde huzur ve dinginlik içinde istirahat etme hakları yok mudur, her gece evlerinin içinde darbuka-gırnata dinlemek zorunda mıdırlar?

Sokak düğünlerinde ses ölçümü yapılmakta mıdır, yoksa “düğünde gürültü olması normaldir” anlayışıyla, müzik sesinin yüksekliğinden şikayetçi olan vatandaşlara kafadan “ses seviyesi normal” mi denilmektedir?

Sokak düğünleri artık toplumsal çatışmalara yol açabilecek derecede rahatsızlık verici duruma gelmiştir; şehir dışında şehir sakinlerini rahatsız etmeyecek bir bölgede açık hava düğün alanları oluşturularak bu rezalete son verilmesi düşünülmekte midir?

Bu arada, konvoylar konusunda da bir genelge vardı, onu da bu vesileyle hatırlatmış olayım. Keşan’da 2 gecedir yapılan asker uğurlama konvoylarına ilişkin video görüntüleri çok vahim.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI GENELGESİNDEN ALINTILAR:

– Düğünler, bulaşma riskini azaltmak amacıyla mümkün oldukça açık havada yapılacak ve süre kısa tutulacak.

malat– Düğünlerin yapılacağı mekânların işletmecileri/sorumluları tarafından genel kullanım alanlarına ve oturma düzenine ilişkin mesafe planı hazırlanacak. Düğün mekânının misafir kapasitesi mesafe planına göre belirlenecek. Bu kapasiteye uygun sayıda misafir kabul edilecek ve kapasite bilgisi düğün mekânının girişinde görülebilir bir yere asılacak. Hazırlanan plan çerçevesinde mekânın girişlerinde ve sıra oluşabilecek her noktada mesafeyi sağlamaya yardımcı yer işaretlemeleri yapılacak.

– Temizlik, maske ve mesafe kuralları ile uyulması gereken diğer kurallara ilişkin bilgilendirme afişleri düğün yapılacak mekânların girişlerine ve içerisinde uygun yerlere asılacak.

– Misafirlerin girişlerde mutlaka ateş ölçümleri yapılacak. 38 C’den yüksek olan kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna yönlendirilmesi sağlanacak.

– Her masada yeterli sayıda en az %70 alkol içeren kolonya veya el antiseptiği bulundurulacak.

– Düğün yapılacak mekânlara maske takılarak girilecek, işletme sahiplerince girişlerde yeterli miktarda maske bulundurulacak. Maskesiz misafirlere girişte maske dağıtılacak. Ayrıca maskelerin düğün sürecinde de takılması (gelin, damat, nikâh memuru ve şahitler dâhil olmak üzere) sağlanacak.

– Düğün esnasında veya akabinde yemek ikramı olması durumunda 30 Mayıs tarihinde valiliklere gönderilen genelge hükümlerine ve Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan COVID-19 kapsamında Restoran, Lokanta, Kafe, Pastane, Börekçi, Tatlıcı ve İçerisinde Yeme-İçme Hizmeti Sunan İşletmelerde Alınması Gereken Önlemlere uyulacak.

– Misafirlerin oturma düzeni masalar arası en az 1,5 metre, sandalyeler arası 60 cm olacak şekilde düzenlenecek.

– Toplu fotoğraf çekimleri yapılmayacak. Fotoğraf çekimi ve pasta kesimi esnasında gelin ve damat hariç mesafe kurallarına uyulacak. Ancak maske kullanmak ve mesafe kuralına uymak kaydıyla misafirler gelin ve damatla bireysel fotoğraf çekimi yapabilecek.

– Bu Genelge kapsamında düğün yapılacak mekânlarda, kişiler arasında temasa neden olabilecek ya da mesafe kuralına aykırılık oluşturulacak oyun, dans, halay ya da gösteri yapılmayacak (gelin ve damat hariç). Sadece misafirlerin dinlemesine yönelik müzik yayını (canlı müzik dâhil) yapılabilecek.

– Genel kullanım alanlarına atık kutuları konulacak, bu kutuların sadece maske, eldiven gibi malzemeler için kullanılacağı belirtilecek ve bu atıklar imha edilirken diğer atıklarla birleştirilmeyecek.

– Davetlileri düğün yapılacak mekânlara taşıyacak otobüs/minibüslerde Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan COVID-19 Kapsamında Personel Servis Araçlarıyla İlgili Alınması Gereken Önlemlere uyulacak.

– Açık/Kır/Bahçe vb. Yerlerde Yapılacak Düğünler;

Ulaşılabilir alanlarda el antiseptiği bulundurulacak. Koronavirüs (COVID-19) bulaşma riskini artıracağı için 1 metreden yakın temas gerektiren aktiviteler yapılmayacak.

Nişan, gelin alma, kına, sünnet düğünü vb. etkinliklerde de yukarıda belirtilen kural ve esaslara uygun hareket edilmesi sağlanacak.

Bu kapsamda; valilik ve kaymakamlıklarca düğün yapılacak mekânların faaliyetlerini yukarıda belirtilen kurallara göre sürdürmeleri için Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu, ilgili Bakanlıklar ile yetkili kamu kurum ve kuruluşlarının yaptığı/yapacağı tüm düzenlemeler takip edilecek. Uygulamanın gözden geçirilerek gerekli hallerde güncellenmesi ve Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27 ve 72’nci maddeleri uyarınca gerekli kararlar alınacak. Tedbirlere uymayanlarla ilgili Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası verilecek. Aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacak.

(Kaynak: https://www.icisleri.gov.tr/dugun-torenlerinde-uygulanacak-tedbirler)

 

Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ