Reklam
Reklam

SENARYOYA GÖRE KEŞAN’DA 311 BİNA YIKILACAK

SENARYOYA GÖRE KEŞAN’DA 311 BİNA YIKILACAK
  • 24.02.2023
Reklam

AFAD tarafından 2019 yılında hazırlanan İl Afet Risk Azaltma Planı senaryosuna göre yaşanacak depremde Keşan’da 311 bina yıkılacak.

Senaryoya göre; 15 Nisan 2021 tarihinde saat 18.20’da (yaklaşık olarak Edirne İli Keşan ilçesi Mecidiye Köyü ile Çanakkale İli Gelibolu İlçesi Güneyli Köyü arası), odak derinliği 12km 7.0 büyüklüğünde bir deprem oluyor. Deprem tüm ilçelerde hissedilmekle beraber Enez ve Keşan ilçeleri başta olmak üzere ağır hasarlara ve can kayıplarına yol açıyor. Zayıf zemin koşulları ve eski yapılar depremin hasarının yüksek olmasına neden oluyor.

“KEŞAN’DA 311 BİNA YIKILACAK”

AFAD-RED programı ile hazırlanan senaryoya göre; Keşan, Enez, Uzunköprü ve İpsala’da toplam 390 bina yıkılacak. En büyük yıkım 311 binayla Keşan olurken, onu 75 binayla Enez, 4 binayla İpsala takip ediyor. Senaryoya göre; Uzunköprü’de herhangi bir binanın yıkılmadığı görülüyor.

Senaryoya göre; Keşan depremi, 4 bin 388 bina az hasarlı, 3 bin 560 orta hasarlı, 2 bin 864 ağır hasarla atlatacak.

Enez ise 1947 bina az hasarlı, 1562 orta hasarlı, 1073 ağır hasarla; İpsala 1340 bina az hasarlı, 755 bina orta hasarlı, 294 bina ağır hasarla; Uzunköprü 81 bina az hasarlı, 33 orta hasarlı, 9 ağır hasarla atlatıyor.

Keşan, Enez, İpsala ve Uzunköprü’de 54 bin 784 bina depremi, 7 bin 756 bina az hasarlı, 5 bin 910 orta hasarlı, 4 bin 240 ağır hasarla atlatacak.

Senaryoya göre; meydana gelen deprem neticesinde ağır hasarlı binaların olduğu ve bu binalarda mahsur kalan vatandaşların olduğu, il genelinde haberleşme bağlantılarında aksama ve kesilmelerin olduğu, karayolları, tren yolu ve mahalle yollarında oluşan hasarlardan dolayı ulaşımda sıkıntılar oluştuğu, özellikle Keşan ilçesinde halkın birçoğunun evlerinin hasar görmesinden dolayı barınma ihtiyacı olanların ısınma ve beslenme gibi temel ihtiyaçlarının geçici barınma merkezlerinden karşılandığı, bazı eğitim kurumları hasar gördüğünden eğitim ve öğretimde aksamalar yaşandığı, elektrik iletim hatlarındaki tahribat nedeniyle bazı köylerde elektrik sıkıntısının baş gösterdiği öngörülmektedir. İlimizin bazı ilçelerinin KAF hattına yakın olması, zemin koşulları, 1999 yılı ve öncesinde yapılmış yapıların olması gibi nedenler deprem afeti neticesinde can ve mal kayıplarına neden olabilir. Son yıllarda ilimizde ve ülkemizin diğer illerinde güncel deprem yönetmeliklerine göre depreme dayanıklı binalar yapılmaya başlanmıştır. Deprem afeti ve tetikleyebileceği ikincil afetler ile ilgili mühendislik önlemleri alınmadan yapılaşmaya gidilmemelidir. Ruhsat veren kurumlarca ilgili kurumlar tarafından yapılan Jeolojik-Jeoteknik etütlerinde belirtilen önlemli alan ve uyarılara titizlikle uyması gerekmektedir.

“LOJİSTİK DEPOSU…”

İlimizde 2014 yılında yapımı tamamlanan 96 konteynerlik, AFAD Bölgesel Lojistik deposu bulunmaktadır. Depoda, olası bir afet sonucu, afetzedelerin barınma ihtiyaçlarını karşılamak üzere çadır ve çadır içi (yatak, yastık-çarşaf, battaniye, mutfak seti vb.) malzemeler stoklanmaktadır. Ülkemizde 27 adet AFAD Lojistik deposu bulunmaktadır. İlimizde ayrıca 10 konteynerin yer aldığı Cep-depo bulunmaktadır.

 

 

Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ