TOPLADIKLARI İMZA VE DİLEKÇELERİ EDİRNE ÇEVRE BE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜNE TESLİM ETTİ
Keşan’a bağlı 6 köyün ortasındaki 840 hektarlık arazide patlatmalı linyit kömür ocağı kurulmak istenmesine köylüler tepki gösterdi.
Birinci sınıf tarım arazisi ve orman vasfı taşıyan alanda kurulacak kömür ocağının başta su kaynakları olmak üzere, tarım ve hayvancılığı bitireceğini savunan köylüler, buna karşı topladıkları bini aşkın imzayı Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne teslim etti.
Edirne’ye gitmeden önce ise Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz, Altıntaş Köyü Muhtarı Ali Aktaş, Karasatı Köyü Muhtarı İsmet Çolakoğlu, Maltepe Köyü Muhtarı Naci Narlı, Çobançeşme Köyü Muhtarı Serhat Hesapçı ve Karacaali Köyü Muhtarı Hasan Kocaalili Kent Konseyi Toplantı Salonunda bir araya geldi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ÇED gereklidir kararı vererek internet sitesinde yayınladığını gören köylüler, başta su kaynağı bulunan, tarım ve hayvancılık yaptıkları alanın kömür ocağı kurularak yok olmaması için harekete geçerek binin üzerinde imza topladı.
Söz konusu alanda yaklaşık 26 yıllık kömür rezervi bulunduğunu belirten köylüler, ilerleyen süreçte oluşan tozuşma ve çevresel etkilerle köylerinde yaşanmayacak duruma geleceklerini belirtti.
Konuyla ilgili topladıkları imzayı Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne getiren 6 köyün muhtarı, burada basın açıklaması yaparak kurulmak istenen kömür ocağına tepki gösterdi.
ÇOLAKOĞLU: “NE GÖLET KALIR NE ORMAN”
Karasatı Köyü Muhtarı İsmet Çolakoğlu, şunları dile getirdi: “Gölete 200 metre yakınlığında patlatma yapılacağı söyleniyor, patlatma yapılırsa ne gölet kalır ne orman kalır. Çevresinde bulunan ormanlar komple yok olur. Şu anda zaten kazılardan dolayı göleti dolduruyorlar, birde patlatma girerse Karasatı Köyü Göleti ölür. Dere yatakları şu anda dolmuş durumda. Patlatma gelirse daha çok dolacak. Köyden 128 imza topladık. Biz bu duruma karşıyız, ne ormanlarımızdan hayır kalacak, ne verimimizden.”
HESAPÇI: “KÖYÜMÜZ BÜYÜK ZARAR GÖRECEK”
Çobançeşmesi Köyü Muhtarı Serhat Hesapçı, patlatmalı linyit kömür ocağı projesine kesinlikle karşı olduklarını söyledi. Projenin köylerine yüksek derecede zarar verebileceğini söyleyen Hesapçı, “Biz bu projeye karşıyız. Köyümüzde tarım ve hayvancılığa büyük zararlar verebileceğini düşünüyoruz. İnsan sağlığına çok daha fazla zarar verebileceğini düşünüyoruz. Olabilecek patlatmayla ilgili tozlanma, titreşim, sarsıntının köyümüze yüksek derecede hasar verebileceğini düşünüyoruz. Çünkü patlatma sahası köyümüz sahasına çok yakın. Bunun için imza topladık. Sadece benim köyümde 200 imza topladık. Umarız yetkililer sesimizi duyar.” dedi.
AKTAŞ: “GELİRLERİMİZİ KAYBEDECEĞİZ”
Altıntaş Köyü Muhtarı Ali Aktaş da, patlamadan kaynaklı olarak köylülerin geçim kaynağı olarak tarım ve hayvancılığın biteceğini belirtti.
Aktaş, “Patlatmalı kömür çıkarma işleminden 6 köyümüz etkilenecek. Biz köylüler olarak 5 köyden binin üzerinde itiraz dilekçesi topladık. Bu 6 köyümüzün en birincisi tarım olmak üzere geçim kaynakları hayvancılık ve arıcılık. Bu patlatmadan dolayı bu gelirlerimizi kaybedeceğiz. Buna şiddetle karşıyız. Gereğini yetkililere bildireceğiz.” diye konuştu.
KARAGÖZ: “BÖLGEDE TARIM VE HAYVANCILIK BİTECEK”
Konuyla ilgili teknik bilgi veren Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz ise patlatmalı kömür çıkarma işleminin Trakya’da ilk defa denenmek istendiğini belirterek, sonuçlarının köylü için çok kötü olacağını ifade etti.
Karagöz, şunları söyledi: “Patlatıldığında 6-7 şiddetinde depremden söz ediliyor. Tozuşmadan kaynaklanarak bir defa tarım bitecek, hayvancılık bitecek. Geniş bir tarım arazisi, verimli bir yer ve aynı zamanda ormanlık alan. Milyonlarca canlı söz konusu burada. Bir de Karasatı Göleti var 200 metre mesafede. Bu patlatmada o gölette su falan kalmaz. Karacaali köyünün içme suyunun kaynağı bu alanda. Patlatıldığında o köy içme suyunu kaybeder.”
“TOPRAĞIN ÜSTÜNDEKİ DAHA DEĞERLİ”
Dünya ölçeğinde açık işletmeyle kömür çıkarılan yerlerde belli süre sonra nüfusun asgari %40’ının o bölgeyi terk etmek zorunda kaldığını kaydeden Hasan Karagöz, “Patlamadan kaynaklı her türlü tozuşmadan dolayı hastalığın da önü açılmış olacak. Dolayısıyla bu duruma olumlu bakan bir kişi yok. Şu anda toprağın altından çıkarılacakla üstündekini kıyasladığımızda üstündeki altındakinden katbekat daha değerli. İşin gerçeği bu.” dedi.
Karagöz, süreci hukuki anlamda sonuna kadar takip edeceklerini de belirterek, “Süreci sonuna kadar takip edeceğiz. Ola ki ÇED’le ilgili bu kararı geri çekmezler ve ÇED halkın katılım toplantısı olursa ona da aynı şekilde bütün köylüler olarak karşı durulacak. Oradan da olumlu bir şey çıkarsa yargı yoluna gidilecek. Hukuksal anlamda ne hak varsa sonuna kadar bu mücadele sürdürülecek.” şeklinde konuştu. (DHA)