Reklam
Reklam

YÜZYILIN ROMANI

Mehmet Uslu
Mehmet Uslu
  • 29.01.2023

2023 seçimlerinin kesin tarihini bir türlü netleştiremeyen iktidar, sandığı torbada keklik görmemiş olacak ki; “Denize düşen yılana sarılır” misali, durmadan,  seçim ayarlı af paketleri ile zaten zorda olan vatandaşı borca sokacak konut projeleri açıklıyor. Adeta; projekolik oldular.

            Geçen hafta sonu cumhurbaşkanı Roman Buluşması’nda: “Gelin, yüzyılın romanını birlikte yazalım” derken, Edirne AKP Milletvekili Fatma Aksal da, Keşan Romanları’na 120 konut müjdesi verdi. Romanlar’ın yoğun olduğu mahalle Muhtarı Fikret Kantar: (736 konut) “O proje, hedefinden uzak kaldı” ve“Düzensiz bir hayat oluştu” diyor. CHP Edirne Milletvekil Okan Gaytancıoğlu daha önce konuyu Meclis gündemine taşımış ve yanıtlanması istemiyle 6 soru sormuştu. Sorulardan biri şöyle: “Hak sahibi olduğu halde belirtilen taksit miktarını ödeyemeyen, konutugeri alınan kaç kişi vardır?” 2011 de temeli atılan, biten bu konutların bile 10 -11 yıl sonra sorunları devam ediyor.
40 dörtlükten oluşan “DÜNDEN BUGÜNE KEŞAN” başlıklı şiirimin Romanlar’la ilgili bir dörtlüğü şöyledir: “Düğünlerde, derneklerde çalgı çalarlar/ Araba gıcırtısında bile oynarlar/ Romanlar Keşan’ın ayrılmaz parçasıdır/ Para varsa hem et, hem balık alırlar.”
Daha önce de Keşan’da, Roman Projeleri uygulandı. Projelerle ilgili 4 yazı yazmışım. Tarih ve başlıkları şöyle. 02.10.2011- “KARANLIK DERE”. 20.04.2014- “BURADAYIM VE ÖZELİM.” 19.10.2014-“DERENİN İKİ YANI DA KARANLIK”  10.11.2019- “KARANLIK DERENİN GELECEĞİ DE KARANLIK.” Yazı konularını kısaca özetlemek istiyorum: .

            2010 yılında Keşan Romanları’na sözü verilen ve KARANLIK DERE denilen yerde, 2011 seçimleri öncesi temeli atılan736 konut sahasına gitmiştim. Eski bir evin üzerinde, 13-14 yaşındaki iki çocuk, gece karanlığını ortadan kaldırmak için, akşamdan elektrik hattına attıkları ve kaçak elektrik alınan kabloları sökmekle meşguldüler. Okulda olması gereken çocuklar yollarda geziyordu. Onun için yazı başlığını KARANLIK DERE olarak yazdım. Proje; 700 Evler Projesi olarak anılıyordu.
Görüştüğüm mahalle muhtarı; “ilk sorun eğitimsizlik, ama bize göre ilk sorun işsizlik” dedi. Roman Kültürünü Araştırma Dernek Başkanı’na: “hangi çalışmaları yapıyorsunuz” diye sorunca: “Derneğe üye olanlar, ilk önce işsizlik sorunlarına çare bulmamızı istiyorlar” demişti.
O yazımın sonunda: “Soruna çözüm bulması gerekenler, Karanlık Dere’de yaşayanların geçimini değil de, 2014 seçimini düşündükleri takdirde, Karanlık Dere’deki karanlık yaşam, daha uzun yıllar aynen devam edecektir” demişim.
2014 yılında, Keşan’daki Roman Projesi; “BURADAYIM VE ÖZELİM” idi. Trakya Kalkınma Ajansı’nın desteklediği proje 0-6 yaş çocuk projesiydi. Caddelerde günlerce konu ile ilgili afişler asıldı, nutuklar atıldı. O projeden faydas ağlayan aile var mı? Tabii ki yok. Öncesinde, Keşan’ın Swot Analizi çıkarılmış, “YAŞAMAK KÖYDE GÜZEL” ve “HAYDİ KIZLAR OKULA”  projeleri sadece söylemde kalmıştı. O projede, havada asılı kaldı.
Yazımın sonunda: “Projeler; dostlar alışverişte görsün öngörüsüyle değil, hedeflenen başarıya ulaşmak için hazırlanmalı ve uygulamaya konmalıdır.”diye yazmışım.
2014 seçimleri bitmiş, ama 2011 yılında temeli atılan Roman Konutları bitmemişti. AKP İlçe Başkanı Eylül 2014’de; “konutlar; Kurban Bayramı sonrası dağıtılacak” derken, mahalle muhtarı; 1-31 Ekim tarihlerini gösteriyordu. CHP li Belediye Başkanı ise: “Bitti,  bitecek, hak sahiplerine şu zaman dağıtılacak denilen konutların, bazı eksiklerinden başka, b.k.n. alıp götürecek bir kanalizasyon sistemi bile yok” açıklamasında bulunmuştu.

            19.10.2014 tarihli yazımın sonunu: “Aradan üç yıl geçmiş, derenin batısındaki yaşam aynen devam ettiği, doğusundaki konutların geleceği de hala belirsizliğini koruduğu için; aydınlanmayı bıraktım,  “DERENİN İKİ YANI DA KARANLIK” demekten başka bir söz bulamadım” şeklinde bitirmişim.
Son yazım, 10.11.2019 tarihli. Kasım 2019 da, Keşan yerel gazetelerinde bir haber: “TOKİ Sosyal Konutları’nda hayat durma noktasına geldi. Hem çok soğuk, hem çok karanlık” yazıyor. Yani, yakacak yok, elektrik yok. Bu; projede yıllar sonra bile sorunlar devam ediyor, demektir.
Bu yazımı da: “AKP’nin oy deposu bu yerlerde yaşayanlara, balık tutmayı öğretmek yerine, hazır balık verdiğiniz sürece; Karanlık Dere’nin dünü karanlık olduğu gibi, bugünü de karanlık, geleceği de karanlık olacaktır”  diye noktalamışım.
Yukarıda; AKP’nin yıllara yayılan Keşan Roman Projeleri’nden örnekler verdim. Bugün gelinen noktada, Keşan yerel gazetelerini okuduğunuzda; en çok hırsızlık, fuhuş, uyuşturucu kullanım ve ticareti, darp, gasp olayları bu mahallede yaşanmaktadır. Eğitime devam sınırlıdır. Hafriyat ve çöplerden eve ekmek götürmeye çalışanlar yine onlardır. Dermek ki,  kangren olmuş kirli yaşam; konut yapmakla çözülmüyor.
Trakya Roman Dernekleri Federasyon Başkanı Fahrettin Savcı, Cuma günü yerel gazetelere uzun bir demeç vermiş. Demeçte; Recep Tayyip Erdoğan’a övgüler ve eski TOKİ projesinden başka bir şey yok. Erdoğan, “Romanlara ne söz verdiyse hepsini yapmıştır” demiş. Keşan’da, konut dışında Romanlar’ın yaşamına dokunan bir proje uygulaması; yok, yok, yok.
            Şimdi soruyorum:
Sözde açılımlar ve konut yaparak, Romanlar’ın hangi derdine çare olacaksınız?
736 konutla yazamadığınız ROMANI, 120 konutla nasıl yazacaksınız?
Saygılarımla. 28.01.2023   Mehmet USLU– Emekli öğretmen

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ